Hoe een telefoontje van Van Gaal een Ajax-transfer van Braafheid voorkwam

Reacties

Het scheelde weinig of Edson Braafheid had in het seizoen 2009/10 bij Ajax onder contract gestaan in plaats van bij Bayern München. In ons themanummer over het bijzondere voetbaljaar 2010 vertelt de inmiddels 37-jarige linksback over de sprong die hij maakte vanaf FC Twente.

Hoe een telefoontje van Van Gaal een Ajax-transfer van Braafheid voorkwam
© Pro Shots

Braafheid was er helemaal uit met Ajax, waar Martin Jol toen de trainer was. Het contract werd doorgestuurd en er moesten nog slechts kleinigheden worden aangepast. De linksback was inmiddels doorgedrongen tot Oranje en speelde begin juni twee WK-kwalificatieduels. Na afloop belde zaakwaarnemer Sigi Lens met een boodschap die Braafheid in eerste instantie niet kon geloven.

'Hij zei: "Edson, je gaat het niet geloven, maar Bayern München wil je hebben". Ik was volledig verrast, dus ik reageerde: Geen geintjes maken nu, Sigi. Maar het klopte, want niet veel later had ik ineens Van Gaal aan de lijn: 'Hallo Edson, je spreekt met Louis van Gaal".'

Geheel in eigen stijl liet Van Gaal weinig ruimte voor twijfel. Braafheid herinnert het zich nog goed: 'Het was vooral een heel… duidelijk gesprek. "Ik heb goed nieuws voor je, Edson: ik wil jou naar Bayern halen. Ik heb begrepen dat je in gesprek bent met Ajax, maar die onderhandelingen kun je stopzetten". Dat is goed, trainer, reageerde ik, totaal overdonderd. "Jij gaat voor morgen een vliegticket naar München boeken en dan gaan we alles voor jou in orde maken". En zo is het gegaan. We hebben Ajax afgezegd en de volgende dag was ik in Duitsland om bij een van de grootste clubs ter wereld te tekenen.'

Het bijzondere seizoen 2009/10 eindigde voor Braafheid met de WK-finale. Lees in de nieuwe VI en op VI PRO hoe de verdediger, die momenteel bij het Amerikaanse Austin Bold FC onder contract staat, zijn wonderjaar beleefde.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.