Hoe de spits van ADO zich richting een profcarrière googelde

Reacties

Met Bjørn Johnsen (25) heeft ADO Den Haag een wereldreiziger in de spits. Aan VI vertelt de Amerikaanse Noor het bijzondere verhaal van zijn carrière, waarin Google en YouTube een sleutelrol vervulden.

Hoe de spits van ADO zich richting een profcarrière googelde

Johnsen is achttien wanneer hij in 2010 de VS achter zich laat in een ultieme poging profvoetballer te worden. Hij trekt naar het land van zijn vader, Noorwegen. Hij krijgt een contract bij Valerenga, dat hem uitleent aan clubs uit de lagere divisies. Een doorbraak zit er echter niet in voor de aanvaller. Hij zint op een stap naar Zuid-Europa en neemt daartoe het heft op bijzondere wijze in eigen hand.

Hij scharrelt al zijn goals, acties en passes bij elkaar en schakelt de hoogtepunten aaneen in een gelikte promotievideo. 'Ik heb alles zelf gedaan', vertelt de aanvaller aan VI. 'De muziek, de montage, de effecten.. Had ik allemaal geleerd tijdens een cursus op school.'

Wanneer de video af is slaat Johnsen aan het googelen. Hij zoekt zaakwaarnemers in Frankrijk, Portugal en Spanje. Hij vindt wat mailadressen en stuurt vervolgens zijn filmpje rond. Het zou niet de enige keer zijn dat Johnsen zichzelf vermarkt via YouTube. De diverse filmpjes van latere datum die nog op YouTube terug te vinden zijn – enkele geüpload door zijn vader – bieden een inkijkje in de energie die Johnsen in zijn voetbaldroom gestoken heeft.

Bij ADO begon onlangs voor de elfde keer sinds hij in 2010 de Atlantische Oceaan overstak het grote gewennen voor Johnsen. 'Veel mensen zien mij als een speler die elke keer weer vertrekt, maar elke stap die ik sinds mijn komst naar Europa gemaakt heb is er één vooruit geweest', zegt hij.

'Ik heb veel moeten opofferen voor mijn voetbaldroom. Vrienden, familie en alles at voor mij bekend was in de VS. Het is het waard geweest. Ik heb in de derde divisies van Spanje en Portugal gespeeld, maar ben sinds een tijdje gewoon Noors international. Als je daarover nadenkt is dat krankzinnig, dat ik tegenwoordig gerekend word tot de twintig beste voetballers van een land. Ik ben trots op waar ik gekomen ben.'

Lees in de Voetbal International van deze week en op VI PRO het uitgebreide interview met Bjørn Johnsen.

ADO onderuit bij AZ door vroege rode kaart geëmotioneerde Kanon
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.