Hoe bij Valencia het verval inzette na de Ajax-triomf

Reacties

Valencia is het spoor bijster. De club klom een maand geleden nog naar de vijfde plaats en bereikte eerder dit seizoen in een zware poule de knock-outfase van de Champions League. Nu is de ploeg van trainer Albert Celades al vijf wedstrijden zonder zege, waarvan er drie kansloos werden verloren. Europese uitschakeling én geen ticket voor volgend seizoen dreigen nu.

Hoe bij Valencia het verval inzette na de Ajax-triomf
© Pro Shots

Het feest was in december groot na de 1-0 zege in de Johan Cruijff Arena. In een poule met Ajax, Chelsea en Lille ging Valencia met de Londenaren naar de volgende ronde. Een prestatie van formaat, terwijl er in Mestalla nog met 3-0 werd verloren van Ajax. In een seizoen dat vanaf het begin turbulent was en waarschijnlijk ook zo zal eindigen, was de zege in Amsterdam het voorlopige hoogtepunt. De vraag is of het daar bij blijft, want inmiddels staat Valencia er heel anders voor. Vooral dit kalenderjaar zijn de lichtpuntjes op één hand te tellen, bijvoorbeeld de thuiszege op Barcelona eind januari (2-0).

Feest bij Valencia na de zege op Ajax.
© Pro Shots
Feest bij Valencia na de zege op Ajax.

Verder gaat het vrij moeizaam met de ploeg Celades. Real Mallorca versloeg Valencia met 4-1 en in het bekertoernooi werden kleintjes als Logroñés (0-1) en Cultural Leonesa (0-0, winst na strafschoppen) met moeite uitgeschakeld. Het avontuur eindigde tegen Granada, dat met 2-1 won, en vervolgens waren in de competitie Getafe en afgelopen zaterdag Real Sociedad (allebei 3-0) te sterk. Misschien wel de meest pijnlijke nederlaag was de woensdag ervoor al geleden. Atalanta Bergamo, debutant in de knock-outfase van de Champions League, floreerde en won met 4-1 in San Siro. Er moet een miraculeuze comeback aan te pas komen om de kwartfinale te bereiken.

De laatste vijf duels van Valencia:


Voordat de return in Mestalla op het programma staat, krijgt Valencia eerst te maken met Real Betis en Alavés. Ook in de competitie zijn er zorgen. Het gat met de Champions League-plaatsen is vijf punten en ook voor de andere Europese tickets is er met Getafe, Sociedad, Villarreal en Granada genoeg concurrentie. Het staat dicht bij elkaar, maar in deze vorm en met deze selectie is het voor Valencia een zware kluif om volgend seizoen überhaupt Europees voetbal te kunnen spelen.

Eerder dit seizoen was het al een chaos bij de club uit de sinaasappelstad toen eigenaar Peter Lim besloot om trainer Marcelino te ontslaan. Juist hij had de club weer in rustiger vaarwater gebracht, onder andere met Champions League-voetbal en de winst van de Copa del Rey. Marcelino en technisch directeur Mateo Alemany kregen het echter aan de stok met Lim, die de trainer de laan uitstuurde en verving door de onervaren Celades. Daartegen kwam de spelersgroep in verzet, maar hun geliefde trainer keerde niet terug.

Marcelino als trainer van Valencia.
© Pro Shots
Marcelino als trainer van Valencia.

Nu het minder goed gaat met Valencia worden in de Spaanse media de pijlen gericht op Celades. Er worden vraagtekens gezet bij in hoeverre de goede prestaties van eerder dit seizoen aan hem toe te schrijven zijn, of dat de oefenmeester werkte op het fundament dat door Marcelino was gelegd. Nu lijkt dat fundament langzaam af te brokkelen. Celades krijgt hij de kritiek dat de defensieve zekerheid van Marcelino weg is. Dat wordt ondersteund door de cijfers. Onder Marcelino kreeg Valencia gemiddeld 0,97 goal per wedstrijd tegen, met Celades aan het roer zijn dat er 1,59 per wedstrijd. In Spaanse opiniestukken wordt de naam van de ervaren Manuel Pellegrini al genoemd als mogelijke opvolger van Celades.

Nou mag niet vergeten worden dat Celades ook enorm veel pech heeft met blessures. Bijna de hele defensie van Valencia is inmiddels ontmanteld, terwijl Celades al moest wisselen van keeper na de blessure van Jasper Cillessen. De Nederlander is inmiddels weer fit en zit op de bank. Gabriel Paulista, Ezequiel Garay, José Gayà, Alessandro Florenzi en Cristiano Piccini, het zijn allemaal verdedigers van Valencia die nog wel in de lappenmand zitten. En dan kan Celades ook nog eens geen beroep doen op Francis Coquelin, Manu Vallejo en sterspeler Rodrigo, de man die Ajax zo veel pijn deed in Amsterdam. Toch is dat geen excuus voor een debacle als dat tegen Atalanta.

Om de verdediging te versterken, hoopt Valencia à la Barcelona buiten de transferperiode om een speler aan te trekken. De Catalanen haalden Martin Braithwaite om de blessure van Ousmane Dembélé op te vangen. Bij Valencia is Zou Feddal kandidaat om de leegte van Garay op te vullen. De Marokkaan is eigendom van de club waar Los Che zaterdag tegen spelen: Real Betis.

Het programma in speelronde 26 van La Liga:


Vr 28 feb. 2020

Za 29 feb. 2020

Zo 1 mrt. 2020

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
Real Sociedad
38
16
8
14
56-48
+8
56
7
Granada
38
16
8
14
52-45
+7
56
8
Getafe
38
14
12
12
43-37
+6
54
9
Valencia
38
14
11
13
46-53
-7
53
10
Osasuna
38
13
13
12
46-54
-8
52
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Valencia
Meer over Valencia
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.