Historisch tussenrapport Liverpool door hoofdrol Van Dijk, Chelsea haakt voorlopig af

Net als Manchester City heeft ook Liverpool geen fout gemaakt tijdens de midweekse speelronde van de Premier League. De flink gewijzigde Reds moesten woensdag alle zeilen bijzetten op bezoek bij Burnley. Chelsea beleefde wél een beroerde avond.

Burnley
1 - 3
Liverpool
Liverpool

Ten opzichte van de zwaarbevochten zege op Everton van zondag voerde Liverpool-manager Jürgen Klopp liefst zeven mutaties door in zijn opstelling. De Duitser deed dat ongetwijfeld met het onbarmhartige programma in het achterhoofd. The Reds werken in december liefst acht wedstrijden af en met name de Champions League-kraker tegen Napoli van volgende week werpt zijn schaduw al vooruit.

In tegenstelling tot Roberto Firmino, Sadio Mané, Mohamed Salah en Georginio Wijnaldum (de middenvelder was niet eens afgereisd naar Burnley) startte Virgil van Dijk wél in de basis op Turf Moor, waar Burnley een einde hoopte te maken aan een zwakke serie. Liverpool maakte bepaald geen sterke indruk in de matige eerste helft. De bezoekers leden opvallend veel balverlies en stichtten behoudens een kopbal van Van Dijk weinig gevaar. Een domper voor Klopp was het uitvallen van Joe Gomez met een naar het zich laat aanzien zware blessure.

Burnley legde begrijpelijkerwijs het accent op de defensie, maar vergat niet om af en toe een speldenprikje uit te delen. Vlak voor rust dacht Ashley Barnes de score te openen met een fraaie volley, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Na de onderbreking speelde Liverpool in een veel hogere versnelling en mocht Burnley doelman Joe Hart dankbaar zijn dat het niet op achterstand kwam. De voormalige doelman van de Engelse nationale ploeg redde knap op een inzet van Daniel Sturridge. Aan de andere kant moest Alisson wél vissen. De Braziliaan stond wel heel makkelijk een rebound toe bij een kopbal van Ben Mee uit een corner, waarna Jack Cork toesloeg.

Liverpool moest nu minimaal twee keer scoren om in navolging van Manchester City te zegevieren tijdens de midweekse speelronde. James Milner maakte er in elk geval snel 1-1 van. Divock Origi legde de bal klaar, waarna de middenvelder een geplaatst en onhoudbaar schot loste.

De 1-1 van James Milner in de maak.

Het was een van de laatste acties van Origi. Klopp bracht 25 minuten voor tijd zowel Salah als Firmino binnen de lijnen (ook Alberto Moreno moest wijken) en laatstgenoemde had ongeveer drie minuten nodig om de bezoekers aan een voorsprong te helpen. De Braziliaan trof doel op aangeven van Van Dijk, die zich goed had vrijgelopen bij een vrije trap van Trent Alexander-Arnold en daarna het overzicht bewaarde. Een sterk Liverpool werd in de slotfase nog in verlegenheid gebracht: vlak voor tijd redde Alisson zeer knap en uit de daaropvolgende counter maakte Xherdan Shaqiri er nog 1-3 van.

De zege brengt Liverpool op 39 punten uit vijftien speelrondes, een clubrecord. Zaterdag vervolgt de equipe van Klopp de Premier League met een uitwedstrijd tegen AFC Bournemouth.

Wolverhampton Wanderers
2 - 1
Chelsea
Chelsea

Chelsea leek op bezoek bij promovendus Wolves een makkelijke avond tegemoet te gaan. De thuisploeg moest namelijk al na acht minuten het hoofd buigen: verdediger Conor Coady werkte een schot van afstand van Ruben Loftus-Cheek met zijn hoofd ongelukkig in zijn eigen doel. Dat leek de opmaat te worden voor another day at the office voor de mannen van manager Maurizio Sarri, maar niets bleek minder waar.

Na rust draaide Wolverhampton - dat de laatste weken wat minder presteerde dan aan het begin van het seizoen - het duel namelijk razendsnel om. Eerst zorgde de Mexicaanse spits Raúl Jiménez met een knal door de benen van Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga voor de gelijkmaker, vier minuten later tikte Diogo Jota (een van de vier Portugezen in de Wolves-basis) de 2-1 binnen. The Blues kwamen in de slotfase nog dicht bij de 2-2, maar Cesc Fàbregas miste een aardige kans.

Door de nederlaag ziet Chelsea de achterstand op Manchester City oplopen tot tien punten.