Historisch besluit: alleen WK werd ooit uitgesteld

Reacties

Als het voorstel van de UEFA om het EK met een jaar uit te stellen wordt geaccepteerd, is er sprake van een primeur. Nooit eerder werd een Europees of mondiaal eindtoernooi in een oneven jaar gehouden.

Historisch besluit: alleen WK werd ooit uitgesteld
© Pro Shots

De UEFA vergadert dinsdagmiddag met de 55 aangesloten landen om een beslissing te nemen over het EK dat voor komende zomer gepland stond. Bekend is al dat de Europese voetbalbond daar heeft voorgesteld het EK te verplaatsen naar de zomer van 2021, om zo de ruimte te geven aan de nationale competities die momenteel stilliggen.

Wordt het voorstel van de UEFA goedgekeurd, dan is sprake van een historische beslissing. Zo werd een Europese eindronde sinds het eerste toernooi in 1960 altijd om de vier jaar georganiseerd en dus in een even jaar gespeeld. Voor het eerst in zestig jaar zal dat nu dus niet het geval zijn, als gevolg van de coronacrisis die ook het voetbal in zijn greep houdt.

In de historie van het WK kwam het al wel voor dat een toernooi werd uitgesteld of verplaatst. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog vonden de WK's van 1942 en 1946 geen doorgang. Daardoor duurde het na het WK van 1938 in Frankrijk liefst twaalf jaar voordat er weer een mondiale eindronde op de rol stond: dat van 1950 in Brazilië.

Nu zal het vijf jaar duren voordat Portugal, de kampioen van 2016, zijn Europese titel kan verdedigen. Het besluit om het EK met een jaar te verplaatsen, zorgt er wel voor dat er enkele andere uitdagingen op de kalender staan. In de zomer van 2021 staan namelijk het eerste 'grote' WK voor clubs (juni/juli) en het EK voor vrouwen (juli/augustus) gepland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.