Het lot dat ook Jong Oranje kan treffen: vijf legendarische salonremises

Reacties

Voor Jong Oranje is het te hopen dat het woord 'salonremise' dinsdagavond niet valt, na de ontknoping in Groep A van het EK Onder-21. Als Jong Roemenië en Jong Duitsland met 2-2 gelijkspelen, valt sowieso het doek voor de ploeg van Erwin van de Looi, al zetten de Nederlandse beloften de Hongaarse leeftijdgenoten met 10-0 opzij.

Het lot dat ook Jong Oranje kan treffen: vijf legendarische salonremises
© Pro Shots
Nederland O21
Nederland O21
6 - 1
Hongarije O21
Hongarije O21

Dat heeft alles te maken met de UEFA-regels, die voorschrijven dat de resultaten in de onderlinge wedstrijden de doorslag geven als twee of drie teams in punten gelijk eindigen. Naar aanleiding van Jong Oranjes uitgangssituatie zetten we enkele bekende (beruchte, zo u wil) salonremises op een rij.

PEC Zwolle - FC Volendam (1988)
Zowel PEC Zwolle als FC Volendam moet een punt veroveren om handhaving veilig te stellen. Tweeduizend toeschouwers weten zich te verzekeren van een kaartje voor een bizar schouwspel: vanaf het allereerste begin maakt zowel PEC Zwolle als FC Volendam geen aanstalten om ook maar iets te ondernemen. Een niet-aanvalsverdrag in optima forma. AZ wordt het kind van de rekening en daalt zeven jaar na de landstitel af naar het tweede niveau.

NEC - Ajax (1990)
De Amsterdammers hebben aan een gelijkspel voldoende om na vijf jaar weer eens landskampioen te worden, NEC moet een punt veroveren om directe degradatie te ontlopen. Mitchell van der Gaag zet de thuisploeg op voorsprong, waarna Wim Jonk nog voor rust de balans herstelt. Na de onderbreking hebben beide teams niet meer de intentie om een mooie aanval op poten te zetten; het fantasieloos rondspelen van de bal domineert. Ajax kan de champagne laten aanrukken (zie de hoofdfoto) na de 1-1 en NEC zou zich handhaven.

Nederland - Ierland (WK 1990)
Het 'Pact van Palermo': na de 1-1 van Niall Quinn geloven Nederland en Ierland het wel. Beide landen weten zich met het punt zeker van een plek in de achtste finale omdat Engeland in de andere groepswedstrijd afrekent met Egypte. Na een loting wordt bepaald dat Ierland als tweede eindigt en Oranje als derde finisht. Daardoor wordt de regerend Europees kampioen in de achtste finale gekoppeld aan West-Duitsland, dat Nederland naar huis stuurt. Ierland treft Roemenië en strandt pas in de kwartfinale tegen Italië.

FC Groningen - PSV (2003)
Dertien jaar na NEC - Ajax speelt zich een soortgelijk scenario af in het Oosterpark. FC Groningen en PSV nemen na een aantrekkelijke openingsfase gas terug, waarna de buit na de bloedeloze remise kan worden verdeeld: verlenging van het Eredivisie-abonnement voor FC Groningen en de landstitel voor PSV. Trainer Guus Hiddink van de Eindhovenaren vindt dat zijn ploeg ondanks de vertoning in speelronde 34 een waardige kampioen is. 'Op basis van drieëendertigeneenhalve wedstrijd.'

Denemarken - Zweden 2-2 (EK 2004)
Elke Italiaanse voetbalfan van minimaal 25 jaar oud denkt met afgrijzen terug aan 22 juni 2004. Als Denemarken - Zweden in 2-2 eindigt, gaan beide Scandinavische teams door naar de kwartfinale. Lastig in scène te zetten natuurlijk en tijdens de wedstrijd lijken beide teams met open vizier de strijd aan te gaan. Denemarken stevent af op een 2-1 zege, maar vlak voor tijd maakt Mattias Jonson de voor de Italianen fatale 2-2. De Italiaanse media spreken er schande van, maar nooit is bewezen dat Denemarken en Zweden onder één hoedje hebben gespeeld.

Het beruchtste akkoordje

De bekendste salonremise eindigt niet in een gelijkspel. Op het WK 1982 weten West-Duitsland en Oostenrijk voor de aftrap van hun afsluitende groepsduel in Gijón dat ze beide door zouden gaan ten koste van Algerije als de West-Duitsers met één of twee goals verschil zouden winnen. Na de vroege 1-0 van Horst Hrubesch gebeurt er hoegenaamd niets meer. Uiteraard klaagt Algerije steen en been, maar de FIFA besluit geen onderzoek in te stellen naar deze schertsvertoning. Wel verordonneert de wereldvoetbalbond dat de afsluitende groepsduels voortaan tegelijkertijd moeten worden afgewerkt, zoals nu nog steeds het geval is.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland O21
Meer over Nederland O21
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.