Zweden en Denen tarten ieder scenario: 2-2!

De discussies zullen ongetwijfeld losbarsten bezuiden de Alpen, want waar heel Italië voor vreesde, gebeurde daadwerkelijk: Denemarken en Zweden finishten hun onderlinge slotwedstrijd in Poule C op het gevreesde 2-2. Waarbij de ploeg van Tommy Söderberg groepswinnaar werd, op basis van een beter doelsaldo.

Zweden en Denen tarten ieder scenario: 2-2!

Als er iémand zich vooraf boos had gemaakt over de aantijgingen vanuit het Italiaanse kamp over mogelijke afspraken tussen Denemarken en Zweden, om het op een doelpuntrijk gelijkspel te laten aankomen, dan was het de Deense bondscoach Morten Olsen wel. Verrassend was het dan ook niet dat uitgerekend de Denen er in het Scandinavische onderonsje een échte wedstrijd van probeerden te maken.

Het was ook Denemarken dat in de stromende regen de beste kansen kreeg: Jesper Grønkjaer bijvoorbeeld, die voor het eerst in de basis mocht beginnen, kreeg een uitgelezen mogelijkheid. Het was ook Denemarken dat, op bijna een half uur voetballen, de leiding nam. De manier waarop dat gebeurde was wonderschoon. Jon-Dahl Tomasson volleerde van een meter of twintig, waarna de bal met een fraaie boog in de Zweedse kruising zeilde, 1-0.

In het kwartier voor de pauze, namen de Zweden het heft over. Met enkele knoeperds van kansen tot gevolg. Een Zweedse gelijkmaker zou ook mooi in het Italiaanse handjeklap-scenario hebben gepast, maar die zat er niet in. De halve volley van Zlatan Ibrahimovic was te slap en de kopbal van Olof Mellberg eindigde op de paal. Toeval of niet, maar de 1-1 viel vlak na de pauze. En de aanleiding was een overtreding van doelman Thomas Sørensen (hoewel hij zijn handen keurig bij het lichaam hield) op Henrik Larsson, die door de Duitse scheidsrechter Merk met een strafschop werd beoordeeld. De ex-Feyenoorder voltrok vanaf de stip zelf het vonnis en tekende zijn derde treffer van het toernooi aan.

Geheel volgens het al dan niet bestaande draaiboek, was het vervolgens weer de beurt aan Denemarken. En andermaal was het Tomasson die scoorde. Ditmaal stond hij op de goede plaats nadat de bal in de Zweedse zestienmeter in de kluts was blijven hangen, 2-1.

Daarna kende het scenario een verrassende wending, doordat Denemarken de beste kansen bleef krijgen. Aan Tomasson en de PSV'ers Dennis Rommedahl en Kasper Bøgelund waren ze niet besteed. En waar vooraf menigeen voor had gevreesd, maar niemand had durven bedenken, gebeurde nog in de slotminuten: Mattias Jonson bracht Zweden in de slotminuut langszij: 2-2. Een belangrijke treffer ook nog, omdat Italië tegen Bulgarije, ook al in de laatste minuut, nog de volle winst greep.

Bekijk hier al onze video's