Het geheime wapen van José Mourinho: de PowerPoint-presentatie

Reacties

In zijn wekelijkse Premier League-voorbeschouwing laat Süleyman Öztürk zijn licht schijnen over José Mourinho, die bij Tottenham Hotspur gaat proberen om nieuwe geschiedenis te schrijven.

Het geheime wapen van José Mourinho: de PowerPoint-presentatie
© Pro Shots
West Ham United
West Ham United
2 - 3
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Het was in 2008 dat José Mourinho het bestuur van Barcelona probeerde te overtuigen van zijn capaciteiten als trainer. Hij had een PowerPoint-presentatie voorbereid waarin hij uitlegde hoe hij de ploeg in een 4-3-3 naar nieuwe successen zou leiden.

© Pro Shots

Frank Rijkaard was bezig aan zijn laatste seizoen en het was duidelijk dat er iets zou gaan veranderen. Een aantal bestuursleden deelde de visie van Johan Cruijff. Pep Guardiola, toen coach van Barcelona B, was volgens hem de ideale kandidaat. Er was een stroming die Guardiola te onervaren vond en met Mourinho prijzen wilde gaan pakken. De PowerPoint-presentatie van The Special One was overtuigend. Toch werd het Guardiola.

Het is grappig hoe bepaalde keuzes de geschiedenis zo kunnen veranderen. De verschillen lijken soms zo groot. Maar wat als Barcelona voor Mourinho had gekozen? Hoe hadden we dan tegen hem aangekeken? Was hij dan dezelfde trainer geweest? Was hij dan ook de duivel van het anti-voetbal geweest?

Over voetbal en hoe dat volgens hem gespeeld moet worden hoef je Mourinho niets te leren. Zijn overtuigingskracht, zelfvertrouwen en bravoure doen de rest. Op deze wijze wist hij ook Tottenham Hotspur-voorzitter Daniel Levy te verleiden. De Portugees heeft hem wijsgemaakt dat hij met de huidige selectie kampioen kan worden. Daar kun je van alles van vinden, het is onrealistisch, maar elke grote sportprestatie moet ergens een begin hebben. Dat begin is vaak het geloof dat het kan.

José Mourinho zou waarschijnlijk een geweldige advocaat zijn geweest. Of de leider van een politieke partij. Of de afdelingschef van willekeurig welk bedrijf met een voorliefde voor PowerPoint-presentaties. Ik denk dat Mourinho het ook geweldig zou doen als verkoper van Tommy Teleshopping. 'Voor 14.00 uur besteld, morgen in huis! Het is ongelooflijk!' Maar nu dwalen we af.

De Portugees is dus voetbaltrainer. Eentje die zichzelf aanprijst door zijn laptop open te klappen, het bestandje opent waar hij weken op gestudeerd heeft en vol passie vertelt waarom hij de geschikte man is om, in dit geval The Spurs, naar de eerste landstitel sinds 1961 te leiden.

© Pro Shots

De trainers zijn de boegbeelden van de clubs. Zij vertellen het verhaal. Hun verhaal. Jürgen Klopp had ook trainer van Tottenham Hotspur, Manchester United of Manchester City kunnen zijn. Deze drie clubs hebben tijdens of vlak na zijn Dortmund-periode geprobeerd de Duitser te strikken. Het verhaal van Liverpool en het gevoel dat Klopp daarbij had was beter. Je zou kunnen zeggen dat wanneer de PowerPoint-skills van Ed Woodward iets beter waren de rangorde in de Premier League op dit moment anders was geweest. Dan stond Manchester United bovenaan en was Virgil van Dijk de held van het Theatre of Dreams geweest. De topclubs in Engeland zijn inwisselbaar.

Als manager van Chelsea beweerde Mourinho dat hij nooit bij Tottenham Hotspur aan de slag zou gaan. Toen een journalist daar een paar dagen geleden naar vroeg, antwoordde hij: 'Dat was voordat ze me ontsloegen.' Een even briljant als interessant antwoord. De perszaal barstte in lachen uit en de angel was uit de vraag gehaald. Maar in de grap zit ook nog iets anders besloten: de reden waarom hij urenlang aan zo'n presentatie zit te sleutelen. Eerzucht.

Mourinho heeft zichzelf geanalyseerd en is tot de verrassende conclusie gekomen dat hij een heel goede trainer is. Dat hij er met Inter en Real Madrid zoveel genoegen inschepte om Barcelona te verslaan is allemaal terug te voeren naar de PowerPoint-presentatie in 2008 waar hij zo zijn best op gedaan had. Dat hij trainer is geworden van Tottenham Hotspur en niet van een Chinese club is omdat hij Klopp en Guardiola wil verslaan. Dat kun je dwaas vinden, maar ook dapper.

De wedstrijden in de dertiende speelronde van de Premier League:


Za 23 nov. 2019

Zo 24 nov. 2019

Ma 25 nov. 2019

Bekijk hier al onze video's
Meer José Mourinho
Meer over José Mourinho
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.