'Het bijtellen van extra tijd is aan de scheidsrechter'

De KNVB steunt scheidsrechter Kevin Blom (foto). Volgens AZ-trainer Gertjan Verbeek telde Blom na het duel met RKC Waalwijk (3-3) te weinig blessuretijd bij, na tijdrekken van onder meer doelman Jeroen Zoet en Teddy Chevalier.

'Het bijtellen van extra tijd is aan de scheidsrechter', laat een woordvoerder van de bond weten. 'Blom heeft later nog even met Verbeek gesproken, daarmee is voor ons de kous af.'

Voormalig scheidsrechter Dick Jol heeft wel begrip voor Verbeek, maar vindt de kritiek onnodig. 'Het is jammer en uiterst mager van Verbeek. Als trainer van AZ zou ik het na een wedstrijd tegen een kwalitatief mindere tegenstander bij m'n eigen ploeg zoeken.'

'Blessuretijd is ook een beetje nattevingerwerk. Voor een blessure tel je één minuut extra bij, voor een wissel een halve. Bij langzame uittrappen van een keeper kun je hem er op wijzen om wat sneller te doen. Doet hij het een tweede keer, dan kun je wel overgaan op het geven van een gele kaart.'

De bond wil verder geen aandacht aan het onderwerp besteden, aangezien het sporadisch voorkomt. 'Het is geen wekelijks issue, geen hot item op het veld. Doorgaans gaat het prima, daar blijven we bij.'

'Vanaf de eerste minuut heeft de keeper van RKC (Jeroen Zoet, red.) er alles aan gedaan om het spel te vertragen', liet Verbeek na afloop van de wedstrijd weten. 'Vijf wissels in de tweede helft waren al goed voor tweeënhalve minuut. Tegen ploegen die niet willen voetballen moet je gewoon optreden.'(Joost Hofman) Foto: VI Images