Real Madrid heeft donderdag op pijnlijke wijze terrein verloren in de Spaanse titelstrijd. Santi Cazorla bezorgde het geplaagde Villarreal hoogstpersoonlijk een punt.

2 - 2
Real Madrid
Real Madrid

Trainer Santiago Solari beschikte weer over Casemiro, die zijn eerste basisplaats kreeg sinds 11 november. Toen raakte de controleur geblesseerd tegen Celta de Vigo. De Braziliaan mocht meteen samen met zijn ploeggenoten de erehaag van Villarreal ondergaan, als teken van respect voor de eindzege van Real Madrid in het WK voor clubteams.

De kersverse wereldkampioen kwam al in de vierde minuut op achterstand tegen Villarreal, dat voor het duel nog in de degradatiezone stond. Samuel Chukwueze was – zoals in de hele eerste helft – een plaag voor Marcelo. Het Nigeriaanse toptalent dribbelde naar binnen en opende op Cazorla, die de bal fraai in de verre hoek krulde. Het was de eerste seizoensgoal in La Liga voor de 34-jarige Spanjaard na zeer ernstig blessureleed bij Arsenal en zijn terugkeer bij The Yellow Submarine.

De uitploeg toonde veerkracht na de openingstreffer. De voorkeur van Solari voor rechtspoot Lucas Vázquez als rechtsbuiten (en linkspoot Gareth Bale op links) wierp in de zevende minuut zijn vruchten af, toen Karim Benzema na een versnelling en lepe voorzet van Vázquez raak kopte. Raphäel Varane deed dat in de twintigste minuut ook, na een fraai aangesneden vrije trap van Toni Kroos: 1-2. Tien minuten voor rust scoorde ook Luka Modric, maar zijn goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

In tegenstelling tot Vázquez stelde Bale opnieuw teleur. De Welshman raakte geblesseerd en werd halverwege vervangen door Isco, maar de grootste kans in de tweede helft was voor Vázquez. De Spanjaard brak onbedreigd door, maar miste oog in oog met doelman Sergio Asenjo. Die misser kwam Real duur te staan. Tien minuten voor tijd zette Pablo Fornals de Madrileense achterhoede op het verkeerde been en leverde een verfijnde voorzet op de 1.68 meter lange Cazorla, die bij de tweede paal raak kopte.

Real kwam die klap niet meer te boven. Door het pijnlijke gelijkspel tegen de nieuwe nummer zestien van La Liga blijft de ploeg van Solari zelf steken op plek vier. Barcelona, Atlético Madrid en Sevilla hebben respectievelijk zeven, vier en twee punten voorsprong op Real.