Henry ritselt met handsbal WK-ticket voor Frankrijk

Door het 1-1 gelijkspel heeft Frankrijk zich ten koste van Ierland geplaatst voor het WK in Zuid-Afrika. Aan de treffer van de ploeg van Raymond Domenech ging echter een overduidelijke handsbal van Thierry Henry vooraf.

Frankrijk had in Dublin een comfortabele 1-0 voorsprong genomen en had het volste vertrouwen dat het in het eigen huis de klus zou klaren en komende zomer zou mogen afreizen naar Zuid-Afrika om daar deelnemer te zijn aan het WK 2010.

Waar vooraf blijkbaar te weinig rekening mee werd gehouden, was de spirit die Ieren per definitie met zich meebrengen. Waar de Fransen hoopten de wedstrijd in de hand te houden door rustig rond te tikken, vonden ze elf getergde bezoekers die vol voor elke bal gingen en al snel kansen afdwongen.

Een voortreffelijke loopactie van Damien Duff bracht de vleugelspeler van Fulham op de Franse achterlijn. Zijn teruggelegde bal vond de vrije Robbie Keane die beide landen na een half uur spelen onberispelijk in evenwicht bracht.

Keane had voor rust nog kans op meer, maar miste oog-in-oog met Hugo Lloris. Na de pauze kwamen Les Bleus iets beter in de wedstrijd en ontstond er een boeiend en meeslepend duel. Frankrijk was nu de aanvallende ploeg, maar de ploeg van Giovanni Trapattoni bleef levensgevaarlijk in de counter.

Met hangen en wurgen bereikte de ploegen de verlenging. Kort voor het einde van de eerste helft van de extra tijd scoorden de Fransen een zeer omstreden treffer. Thierry Henry gaf de assist op William Gallas die inkopte, maar de aanvaller van Barcelona controleerde de bal overduidelijk met de hand. Dit tot grote woede van iedereen die Iers was, inclusief een heftig protesterende Italiaanse coach.

In het restant van de wedstrijd waren de Ieren te moe om nog een doelpunt te forceren. Daardoor plaatst Frankrijk zich voor Zuid-Afrika.