Henry-moment zit Noord-Ierland nog hoog: 'Hadden recht op een verlenging'

De spelers van Noord-Ierland zijn compleet gebroken na het mislopen van het WK. Bondscoach Michael O'Neill wijst het Thierry Henry-moment uit het heenduel met Zwitserland aan als reden voor de uitschakeling in de play-offs.

In de tweede helft van het duel in Belfast kreeg Corry Evans een volley van Xherdan Shaqiri tegen zijn lichaam aangeschoten. Scheidsrechter Ovidiu Hategan zag er hands in en gaf de Zwitsers een strafschop. Ricardo Rodríguez pakte het cadeautje uit en maakte daarmee het enige doelpunt van het tweeluik (0-1).

Die beslissing van Hategan is Noord-Ierland peperduur komen te staan. 'Wij zijn uitgeschakeld door een heel slechte beslissing in de heenwedstrijd. De arbiter was daar dramatisch. Hij had Zwitserland een rode kaart moeten geven en zat ernaast met de penalty. Dit is een heel, heel zure manier om te verliezen. Wij hadden gewoon recht op een verlenging.'

Ondanks de uitschakeling was O'Neill een trotse trainer zondagavond. 'Er zit een gebroken groep voetballers vol emoties in de kleedkamer, maar ik zou niet trotster op ze kunnen zijn. We hebben geprobeerd de droom in leven te houden en tot de laatste minuut alles gegeven voor een doelpunt. Ons optreden was uitmuntend. Wat deze spelers voor hun land hebben gegeven is fenomenaal.'

O'Neill wist van tevoren dat het lastig zou worden tegen Zwitserland. 'Wij moesten een 38-jarige verdediger die al zes weken geen wedstrijd had gespeeld in de basis zetten (Aaron Hughes, red.), terwijl zij een kwartier voor tijd een wisselspeler van twintig miljoen euro inbrengen (Breel Embolo, red.)', gaf de trainer het verschil in individuele klasse aan. 'Daarom is het zo knap dat we zo ver zijn gekomen, maar uiteindelijk vliegen we eruit door een verkeerde beslissing van de scheidsrechter.'