Rodríguez helpt Zwitserland met nieuwe heldenrol naar WK

Zwitserland heeft zich zondagavond via de play-offs geplaatst voor het WK 2018. De Zwitsers hadden aan een 0-0 gelijkspel tegen Noord-Ierland genoeg om het ticket naar Rusland te grijpen. Ricardo Rodríguez was opnieuw van enorme waarde voor het gastland.

Dat Zwitserland überhaupt in de play-offs terecht was gekomen, was opmerkelijk. De formatie van bondscoach Vladimir Petkovic won zijn eerste negen duels in Groep B van de WK-kwalificatie, maar moest het rechtstreekse ticket na een onderlinge confrontatie met Portugal aan Cristiano Ronaldo en consorten laten.

Zwisterland herpakte zich afgelopen donderdag in Belfast door in de heenwedstrijd van de play-offs met 0-1 te winnen van Noord-Ierland, al gebeurde dat door een discutabel doelpunt. Rodríguez maakte het enige doelpunt uit een strafschop, die volgens de Noord-Ieren nooit gegeven had mogen worden.

De ploeg van Petkovic begon zondag evengoed als favoriet en onderstreepte die status in de eerste helft. Waar de Noord-Ieren niet veel verder kwamen dan wat schoten van afstand, creëerde Zwitserland een reeks uitstekende kansen.

Conor Washington kan niet geloven dat hij zijn land niet naar een verlenging kopt.

Achtereenvolgens Haris Seferovic, Xherdan Shaqiri en Steven Zuber waren dicht bij de openingstreffer, maar die bleef de bezoekers voor rust bespaard, waardoor het in de tweede helft toch nog spannend werd. Zeker toen Conor Washington tien minuten na rust een grote kopkans kreeg, maar de Queens Park Rangers-spits knikte naast.

Die mogelijkheid gaf de Noord-Ieren moed in het tweede bedrijf, terwijl de thuisploeg juist nerveus werd. Dat kwam het voetbal niet ten goede. Onder begeleiding van de Zwitserse koeienbellen werd de grasmat in Basel omgeploegd, maar de netten werden niet getest. Ook niet toen Seferovic tien minuten voor tijd een open kans kreeg het duel te beslissen. Gelukkig voor hem had zijn land aan een remise genoeg. Rodríguez behoedde Zwitserland in de slotminuut nog voor de gelijkmaker door na mistasten van doelman Yann Sommer een bal knap van de lijn te halen (zie video onder).

Zwitserland is het 27ste land dat zich geplaatst heeft voor het WK en de elfde Europese natie. De andere drie tickets uit ons continent worden de komende dagen verdeeld. Zondagavond om 20.45 uur nemen Kroatië en Griekenland het tegen elkaar op, maandag en dinsdag wachten de duels Italië-Zweden en Ierland-Denemarken.