Henk Veerman helpt worstelend Heerenveen in vurige derby langs Cambuur

SC Heerenveen heeft zondagmiddag de Friese derby gewonnen van SC Cambuur. De thuisploeg kwam de rampzalige start niet te boven in Leeuwarden.

SC Cambuur
SC Cambuur
1 - 2
sc Heerenveen

De afgelopen dagen werd er fanatiek toegeleefd naar de derby. Henk de Jong, die het voorlopig rustig aan doet nadat er een cyste werd aangetroffen in zijn hoofd, meldde zich zaterdag nog om zijn spelers toe te spreken. Ook tegen Heerenveen namen Pascal Bosschaart, Martijn Barto en Peter van der Vlag de honneurs waar.

Zij zagen Cambuur een dramatische start beleven. Al binnen tien minuten kwam de thuisploeg op achterstand. Calvin Mac-Intosch kreeg een voorzet tegen zijn arm geschoten en na het terugzien van de beelden gaf arbiter Danny Makkelie daar een strafschop voor. Henk Veerman schoot de bal door het midden binnen: 0-1.

Enkele momenten later ging het verder mis voor Cambuur. Doke Schmidt kwam wild in op Tibor Halilovic en kreeg daarvoor een directe rode kaart. Zo leken de Leeuwarders een rampzalige middag tegemoet te gaan, maar het lukte Heerenveen niet om het numerieke voordeel te benutten. Sterker nog: de volgende goal was van Cambuur. Roberts Uldrikis kopte na een half uur binnen uit een vrije trap van Robin Maulun.

Heerenveen had daarna nog een uur om de 1-2 te maken. Anthony Musaba was er dichtbij, maar hij raakte de paal uit een moeilijke hoek. In de tweede helft kregen Joey en Henk Veerman kansen, maar Cambuur hield lang stand. Even dachten de gastheren zelfs aan een strafschop wegens hands van Joey Veerman, maar deze keer legde Makkelie de bal niet op de stip.

In de 84ste minuut sloeg Heerenveen dan toch toe. Uit een prima voorzet van Rami Kaib knikte Henk Veerman zijn zevende Eredivisie-treffer van het seizoen binnen: 1-2. Die voorsprong gaven de bezoekers niet meer weg, al was Alex Bangura er in de 93ste minuut nog dichtbij. Heerenveen loopt zo drie punten in op nummer acht Cambuur.