Heetgebakerd Roma ontsnapt met negen man bij Bari

AS Roma heeft zondagavond op bezoek bij degradant Bari in de ultieme slotfase een 2-3 zege uit het vuur gesleept. In het laatste kwartier miste Francesco Totti (foto), goed voor twee goals, een strafschop. Door een doelpunt van invaller Aleandro Rosi blijven de Romeinen in de race voor een Champions League-ticket.

Halverwege de eerste helft kwam Roma ongelukkig op achterstand tegen Bari, dat in de Serie A afgetekend op de laatste plaats staat. De Braziliaanse verdediger Juan kreeg de bal op knullige wijze op zijn hand. Simone Bentivoglio benutte de daaropvolgende strafschop.

Lang kon de hekkensluiter niet genieten van de weelde. Een hoogstandje van Totti betekende de gelijkmaker. Zijn vrije trap - strak en hard in plaats van gekruld - verdween in het doel van Bari. Doelman Jean-François Gillet kon slechts naar de bal kijken: 1-1.

Tot verrassing van het thuispubliek toonde het reeds gedegradeerde Bari vlak voor rust veerkracht. Jaime Romero lepelde de bal op het hoofd van Erik Huseklepp. De kopbal van de Noor was dusdanig goed gemikt, dat Roma-goalie Doni er geen antwoord op had.

Totti was in de tweede helft verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Zijn eerste strafschop van het duel, Juan was naar de grond getrokken, trof wél doel. Al zat de Belgische doelman Gillet er dichtbij. Roma speelde op dat moment met tien man. Daniele De Rossi had in de 48ste minuut rood gekregen voor het uitdelen van een elleboogstoot aan Bentivoglio.

Even leek Juan dé schlemiel te worden. Hij toucheerde een voorzet en haalde opgelucht adem, toen de bal via de paal uit het doel verdween. Even later was het Totti die een negatieve hoofdrol voor zich opeiste.

Gillet had dit keer wel een antwoord op diens strafschop. De Italiaan schoot de bal op precies dezelfde wijze in als zijn eerste penalty. Voor hij aan zijn aanloop begon, keek hij zelfs opzichtig naar de hoek waarin de bal moest belanden. De keeper doorzag zijn tactiek, dook en raakte de inzet net voldoende. Via zijn vingertoppen belandde de lage knal op de paal.

Bij de ophef, voorafgaand aan de gemakkelijk gegeven strafschop – Andrea Masiello trok Marco Borriello naar de grond – kreeg de boosdoener een gele kaart. Kamil Glik kreeg zelfs rood na heftig protesteren.

In de ultieme slotfase bracht de lat redding voor Roma. In de vijf minuten blessuretijd moest eerst Simone Perrotta met een rode kaart het veld verlaten, waarna invaller Rosi met zijn borst de winnende treffer produceerde.

Door de zege houdt AS Roma uitzicht op de vierde plaats en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League. De achterstand op Lazio Roma, dat maandag nog in actie komt tegen Juventus, is na zondag één punt. Foto: VI Images