Heerenveen wil ook Ajax frustreren, Feyenoord en AZ koning van de passes

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag werken Feyenoord en AZ de generale repetitie af voor de KNVB-bekerfinale en neemt Ajax het in eigen huis op tegen SC Heerenveen. De lunchwedstrijd gaat tussen FC Groningen en PEC Zwolle en in De Galgenwaard duelleren de subtoppers FC Utrecht en Vitesse.

Heerenveen wil ook Ajax frustreren, Feyenoord en AZ koning van de passes

FC GRONINGEN - PEC ZWOLLE


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 duels FC Groningen:4 punten
Laatste 5 duels PEC Zwolle:4 punten

ACTUEEL

• Met 26 punten is FC Groningen nog altijd niet definitief veilig, al is de kans wel heel klein dat de noorderlingen in een degradatiestrijd belanden. Opponent PEC Zwolle is de laatste weken matig op dreef, maar ligt nog steeds op koers voor deelname aan de play-offs om een ticket voor de Europa League-voorronde.

• Ritsu Doan liet tot nu toe zes Eredivisie-doelpunten aantekenen voor FC Groningen. Alleen Ronald Koeman, Richairo Zivkovic en Arjen Robben maakten als tiener meer treffers voor de noorderlingen.

• Vorige week tegen VVV-Venlo werd PEC Zwolle-keeper Diederik Boer de eerste keeper die deze Eredivisie-jaargang vier goals om de oren kreeg uit een directe vrije trap.

FC Groningen speelde vorige week gelijk tegen FC Twente.

• De laatste drie Eredivisie-duels van FC Groningen eindigden allemaal in een 1-1 gelijkspel. Bij een nieuwe 1-1 evenaren de noorderlingen een Eredivisie-record dat in handen is van meerdere clubs. Roda JC Kerkrade was in 2004 de laatste club die vier keer achtereen deze uitslag neerzette.

• PEC Zwolle veroverde sinds de jaarwisseling zeven punten. Slechts drie clubs pakten minder punten, waaronder FC Groningen (zes).

• Bij liefst vijf van de laatste acht Eredivisie-goals van FC Groningen was Doan rechtstreeks betrokken door de assist te leveren (eenmaal) of zelf te scoren (vier keer).

PEC Zwolle bleef tegen VVV-Venlo steken op een gelijkspel.

HISTORIE

• In slechts één van de laatste vijftien edities van FC Groningen - PEC Zwolle triomfeerden de bezoekers. De noorderlingen boekten elf zeges en drie confrontaties eindigden onbeslist.

Portret Buijs: bevlogen trainer gaat voor zijn kans in Groningen

• Die ene overwinning van PEC Zwolle dateert uit het seizoen 2014/15. Dankzij een goal van Tomás Necid werd het 0-1 voor De Blauwvingers, die in die jaargang wél de KNVB-bekerfinale verloren van FC Groningen.

De laatste vijf onderlinge Eredivisie-edities tussen FC Groningen en PEC Zwolle:


SeizoenUitslag
2012/131-0
2013/140-0
2014/150-1
2015/162-0
2016/175-1

AJAX - SC HEERENVEEN


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Jochem Kamphuis
Laatste 5 duels Ajax:10 punten
Laatste 5 duels SC Heerenveen:5 punten

ACTUEEL

• Ajax liet in de voorbije twee wedstrijden in totaal vijf punten liggen, maar kan de achterstand op PSV zondag weer terugbrengen tot zeven punten door het verlies van de koploper bij Willem II. SC Heerenveen probeert zich de komende weken te verzekeren van een plek in de play-offs om Europees voetbal.

• De Ajax-defensie zal zondag vreemd genoeg vooral op SC Heerenveen-back Denzel Dumfries moeten letten. De vleugelverdediger heeft dit seizoen met drie goals en zeven assists een rechtstreeks aandeel gehad in tien doelpunten. Vorig seizoen was Héctor Moreno de meest waardevolle verdediger met een directe bijdrage aan negen treffers.

'Als AZ Ajax inhaalt is het drama compleet'

• Voor de winterstop veroverde Ajax gemiddeld 2,3 punten per wedstrijd, na de winterstop is dit moyenne teruggelopen tot 2,1 punten.

• Ajax morste deze Eredivisie-jaargang al twintig punten. Dat is er nog maar één minder dan in het volledige voorbije seizoen.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - SC Heerenveen.

• Als SC Heerenveen wint of gelijkspeelt, is het de eerste ploeg sinds Vitesse in het seizoen 2013/14 die op bezoek bij de complete traditionele topdrie ongeslagen blijft.

• Jurgen Streppel won als speler of als hoofdtrainer van alle huidige Eredivisie-ploegen minimaal eenmaal, behalve van Ajax. In zijn vorige vijftien ontmoetingen kwam de huidige oefenmeester van SC Heerenveen niet verder dan twee gelijke spelen.

SC Heerenveen zette vorige week Willem II opzij.

HISTORIE

• Ajax fungeert voor de 26ste keer als gastheer van SC Heerenveen in Eredivisie-verband. Negentien keer zegevierden de Amsterdammers, drie keer werd het gelijk en eveneens driemaal triomfeerden de Friezen.

• Op 31 januari 2009 leed Ajax voor het laatst een thuisnederlaag tegen SC Heerenveen: 0-1. Na de wedstrijd werd toenmalig trainer Marco van Basten uitgemaakt voor 'pannenkoek' door een supporter.

De laatste vijf onderlinge Eredivisie-edities tussen Ajax en SC Heerenveen:


SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/143-0
2014/154-1
2015/165-2
2016/175-1

FC UTRECHT - VITESSE


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels FC Utrecht:12 punten
Laatste 5 duels Vitesse:7 punten

ACTUEEL

• De wedstrijd tussen FC Utrecht en Vitesse is een echte clash in de subtop. De Domstedelingen totaliseren 44 punten, drie meer dan de Arnhemmers. Beide clubs stevenen af op een optreden in de play-offs om een Europa League-ticket.

• FC Utrecht trad vorige week tegen PSV aan met de oudste basisopstelling sinds bijna zes jaar. De gemiddelde leeftijd lag op 26 jaar en 349 dagen.

• Deze Eredivisie-jaargang maakte Vitesse zeventien doelpunten uit standaardsituaties. Alleen PSV (negentien) en Ajax (achttien) maakten tot deze speelronde meer goals via dodespelmomenten.

FC Utrecht verloor vorige week bij PSV.

• FC Utrecht leed in slechts twee van zijn laatste 27 Eredivisie-thuiswedstrijden een nederlaag. De laatste keer dat de Domstedelingen voor eigen publiek verloren van een club buiten de traditionele topdrie was op 16 september 2016 (1-5 tegen FC Groningen).

• Sinds de promotie van Jean-Paul de Jong tot hoofdtrainer had FC Utrecht in liefst vijf wedstrijden meer dan 55 procent balbezit. In de eerste helft van het seizoen, onder Erik ten Hag, gebeurde dat maar vier keer.

• Vitesse-smaakmaker Bryan Linssen fabriceerde al zeven Eredivisie-goals tegen clubs die nu in het linkerrijtje staan. Samen met Luuk de Jong is hij daarmee het meest productief tegen de 'bovenkant van de Eredivisie.'

Vitesse kreeg vorige week Ajax op de knieën.

HISTORIE

• Voor de 33ste keer staan FC Utrecht en Vitesse in de Domstad tegenover elkaar op het hoogste niveau. Slechts vijf edities kenden geen winnaar. FC Utrecht was negentien keer succesvol en acht keer kraaiden de bezoekers victorie.

'Ook Advocaat geeft hoog op van tacticus Slutsky'

• De laatste vier edities werden allemaal gewonnen door de thuisclub. Vorig seizoen werd het 1-0 in De Galgenwaard door een treffer van Willem Janssen.

De laatste vijf onderlinge Eredivisie-edities tussen FC Utrecht en Vitesse:


SeizoenUitslag
2012/131-2
2013/142-1
2014/153-1
2015/162-1
2016/171-0

FEYENOORD - AZ


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 duels Feyenoord:6 punten
Laatste 5 duels AZ:13 punten

ACTUEEL

• Feyenoord en AZ komen elkaar over zes weken ook tegen in de KNVB-bekerfinale. In de competitie hebben beide clubs nog voldoende om voor te strijden. AZ hoopt Ajax nog van de tweede plek te verdrijven en Feyenoord aast nog op de topvier.

• Voorafgaand aan dit weekeinde had slechts één club in 2018 meer Eredivisie-nederlagen geleden dan Feyenoord (vijf stuks): Sparta Rotterdam (zes).

Vorige week verloor Feyenoord bij NAC Breda.

• AZ kan zich vastklampen aan het feit dat het in zijn laatste 25 uitduels in de Eredivisie altijd tot scoren kwam, de langstlopende serie van alle teams.

• Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst leed Feyenoord tot nu toe 21 nederlagen in de Eredivisie. Opvallend is dat liefst twaalf verliesbeurten werden geleden in de winterperiode (21 december - 20 maart).

AZ haalde drie punten op bij Excelsior.

• Feyenoord en AZ vormen de toptwee in het klassement van meeste passes. De Rotterdammers verstuurden in de eerste 26 speelrondes 13.969 passes, AZ kwam tot 14.320 passes.

• AZ zegevierde in zijn laatste vier uitwedstrijden, de langste winstreeks van de Alkmaarders sinds het voorjaar van 2009, toen ze beslag legden op de landstitel.

'Niet gek dat Feyenoord in maart al zijn titel officieel kwijt is'

HISTORIE

• 25 van de vorige 39 Eredivisie-edities van Feyenoord - AZ werden gewonnen door de Rotterdammers. Zes keer bleef een winnaar uit en acht keer triomfeerden de Alkmaarders.

Een razendsnelle vooruitblik op Feyenoord - AZ.

• De laatste overwinning van AZ bij Feyenoord dateert uit het seizoen 2010/11. Charlison Benschop zorgde die wedstrijd voor de enige treffer in De Kuip: 0-1.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Feyenoord en AZ: 


SeizoenUitslag
2012/133-1
2013/142-2
2014/152-2
2015/163-1
2016/175-2

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.