Hattrick De Jong en droomdebuut Ünüvar hoogtepunten op feestavond Ajax

Reacties

Ajax heeft zich woensdagavond met groot gemak geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De Amsterdammers waren in eigen huis veel te sterk voor Spakenburg. Siem de Jong maakte een hattrick.

Hattrick De Jong en droomdebuut Ünüvar hoogtepunten op feestavond Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
7 - 0
Spakenburg
Spakenburg

Ajax maakte het zichzelf vorige maand in de tweede ronde van het bekertoernooi op bezoek bij Telstar nog knap lastig (3-4), maar tegen Spakenburg was er in de eigen Johan Cruijff Arena geen vuiltje aan de lucht. De club uit de Tweede Divisie hield de boel in de openingsfase nog goed dicht, maar na ruim een kwartier was de ban dan toch gebroken.

Het openingsdoelpunt kwam opmerkelijk genoeg tot stand dankzij de inbreng van de drie middenvelders die van Erik ten Hag voor de gelegenheid een basisplaats hadden gekregen. Carel Eiting schatte met een slim wippertje de loopactie van Razvan Marin op waarde. De Roemeen tikte de bal vervolgens op de lat, maar De Jong schoot de rebound vervolgens wel binnen in de korte hoek. 

Het duurde even voordat Ajax die voorsprong uitbouwde. Zo miste Marin na goed werk van Ryan Babel ook zijn tweede kans van de avond. Nicolás Tagliafico kreeg de bal er tot twee keer toe ook niet in. Vlak voor rust liet De Jong zien hoe het wel moet. De dertigjarige middenvelder kopte raak op aangeven van Dusan Tadic. Kort daarna tikte hij een voorzet van Sergiño Dest binnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarmee was de hattrick van De Jong, de tweede van zijn loopbaan (zijn eerste was in 2012 tegen Heerenveen), compleet. Een perfecte zelfs, want de man die in zijn eerste periode bij Ajax zo makkelijk scoorde maakte er één met rechts, één met links en één met het hoofd. En dat terwijl de zesvoudig international dit seizoen na zijn terugkeer uit Australië nog niet had gescoord in officiële duels.

Oude tijden herleefden in dat opzicht in De Arena, maar na rust was het de beurt aan de nieuwe generatie. De achttienjarige Traoré voerde de score verder op. De 4-0 was nog een simpele intikker na goed werk van Babel, bij de 5-0 rondde de spits uit Burkino Faso knap af na een pass van Eiting. Vlak daarna deed ook Tadic een duit in het zakje door overtuigend raak te schieten.

Ünüvar
Het gebeurde allemaal in de eerste tien minuten na rust. Ten Hag greep de riante voorsprong aan om Babel en Tadic naar de kant te halen en ook Klaas Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp speeltijd te geven. Een kwartier voor tijd maakte De Jong plaats voor Naci Ünüvar. Het zestienjarige talent werd na Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf de jongste Ajax-debutant ooit.

De veelbelovende Ünüvar betrad onder luid applaus het veld en werd vlak voor tijd nogmaals bejubeld. Toen de bal op de stip ging na een overtreding op hemzelf, mocht de jongeling van Huntelaar namelijk zelf achter de bal gaan staan: raak. Traoré was daarna nog dicht bij zijn hattrick met een schot tegen de paal, maar daar bleef het bij. In de volgende ronde wacht Ajax een lastiger karwei: Vitesse.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.