Harry Kane, hoe bij Arsenal een inschattingsfout een nachtmerrie werd

Reacties

The North London Derby is de grote topper in de 27ste speelronde van de Premier League. Een vooruitblik op de clash tussen Tottenham Hotspur en Arsenal (aftrap 13.30 uur), met speciale aandacht voor Harry Kane.

Harry Kane, hoe bij Arsenal een inschattingsfout een nachtmerrie werd

'Je kunt me niet twee pogingen geven.' Harry Kane kijkt terwijl hij richting de spelerstunnel gaat op Anfield recht de camera in als hij die woorden uitspreekt. Met een rake strafschop in de 95ste minuut heeft hij een punt gered voor Tottenham Hotspur. Juist na acht minuten daarvoor er een gemist te hebben. Alleen de echte leiders gaan dan in de allerlaatste minuut nog eens achter de bal staan. Zonder aarzeling schiet Kane bij poging twee raak voor zijn honderdste goal in de Premier League-historie.

Het verhaal van Kane is bekend. Hij is de laatbloeier pur sang die het lichtende voorbeeld is voor de talloze spitsen die dreigen te falen. Als achtjarige wordt hij weggestuurd uit de jeugdopleiding van Arsenal. Bij een proefwedstrijd met Watford tegen Tottenham Hotspur speelt hij zich even later in de kijker van de Spurs. Een rechte lijn opwaarts is het allerminst. Kane geldt niet als het grootste Spurs-talent. Hij wordt verhuurd aan Leyton Orient, Millwall, Norwich City en Leicester City. Bij die laatste club verovert de spits op het tweede niveau niet eens een basisplaats.

Kane is een groot American Football-fan en volgt de NFL in die periode ook op de voet. Na het zien van een documentaire over vijfvoudig Super Bowl-winnaar Tom Brady gaat de knop om. Ook de quarterback is in zijn jeugd geen wonderkind. Hij wordt pas als 199ste gekozen bij de draft, het systeem waarbij NFL-teams college-talenten oppikken. En toch wordt Brady uiteindelijk een van de grootste aller tijden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Kane krijgt de overtuiging dat voor hemzelf hetzelfde mogelijk is. Hij spreekt André Villas-Boas tegen als de Portugees een volgende huurperiode voorstelt na het mislukte Leicester-avontuur. 'Ik ga je bewijzen dat ik het verdien om te starten. Al vertel je me iedere vrijdag voor de wedstrijd dat ik dat niet verdien. Dat is prima, maar ik ga niet meer weg', zijn de woorden van Kane die zomer. Een paar maanden later wordt Villas-Boas ontslagen en onder diens opvolger Tim Sherwood krijgt de spits zijn langverwachte kans. De rest is geschiedenis.

De afwijzing van Arsenal motiveert Kane nog steeds bij iedere clash met de rivaal. Zoals in 2015, bij zijn debuut in de grootste derby van Londen. 'We stonden in de tunnel en ik dacht: Oké, ik heb er twaalf jaar voor nodig gehad, maar laten we nu eens kijken wie gelijk had en wie het mis had', aldus Kane eerder deze week op The Players Tribune.

Kane scoort op die dag in 2015 twee keer, waaronder de winnende in de 86ste minuut. Zaterdagmiddag begint hij aan zijn zevende North London Derby. In de voorgaande zes duels heeft hij zes keer gescoord. Tottenham is de buurman ondertussen min of meer voorbijgestreefd. Mauricio Pochettino heeft met zijn ploeg de sympathie van de neutrale toeschouwer gewonnen, met de attractieve speelstijl en door een topteam te bouwen in plaats van er een bij elkaar te kopen. De sterren van nu - Kane, Christian Eriksen en Dele Alli - hebben zich allemaal waanzinnig ontwikkeld onder de Argentijn. Het enige wat nog mist is een tastbare prijs.

Het is de vraag wanneer de drang naar titels het einde van dit Spurs betekent. Wat doet Pochettino als er een vacature vrijkomt bij Real Madrid en hoe lang kan de selectie nog bij elkaar worden gehouden ondanks de veel hogere salarissen elders? Nergens zal de waardering voor Kane echter zo groot zijn als nu op Wembley en volgend jaar op het nieuwe White Hart Lane. Ook al is de spreuk he's one of our own spelen met de waarheid. Dat weten ze bij Arsenal maar al te goed.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.