Harde woorden na uitblijven CL-succes Van Bommel: 'Amateuristisch'

VfL Wolfsburg heeft woensdag door eigen toedoen in het stof gebeten in de Champions League. De ploeg van trainer Mark van Bommel moet na de nederlaag 'in de spiegel kijken'.

© Imago
Red Bull Salzburg
3 - 1
VfL Wolfsburg

'Het was amateuristisch', was middenvelder Renato Steffen duidelijk in zijn oordeel over met name de tweede helft van VfL Wolfsburg tegen Red Bull Salzburg. 'Het is niet voor het eerst dat we zo doelpunten tegen krijgen. We moeten samen verdedigen, maar iedereen denkt dat de ander het doet. En dan ligt de bal plotseling in het doel en weet niemand hoe het heeft kunnen gebeuren.'

Volgens de Zwitserse middenvelder ligt het probleem dieper. 'Wat ons onderscheidde, was de samenwerking, het ruimte maken voor de ander, ook als het pijn deed. Dat is een beetje weg. Iedereen moet in de spiegel kijken en zich afvragen: Wat kan ik nog doen om het beter te laten lopen?'

Trainer Van Bommel had ook moeite met hoe zijn ploeg na rust speelde. 'In de eerste drie minuten letten we überhaupt niet op en komen we gelijk op achterstand. Daarna hebben we gedaan wat we besproken hebben en zijn verdiend op 1-1 gekomen. In de tweede helft doen we niet meer wat we in de eerste helft deden. We speelden vaker de lange bal, krijgen geen kansen meer en incasseren twee goals uit standaardsituaties. Zo mag je niet verdedigen. Zo mag je geen wedstrijd verliezen.'

Voor Van Bommel was de slechte beurt niet alleen weer een mislukte poging als trainer te winnen in de Champions League, het was ook een vervolg van een slechte serie. 'We zijn nog niet van het veld gespeeld, maar we hebben nu wel zeven keer op rij niet gewonnen. Dus dan ga je wel nadenken. Dat doe ik altijd. Veel wedstrijden die we hebben verloren, hadden we ook kunnen winnen. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.'