Hard ingrijpen Lodeweges sorteert geen effect tegen NEC

SC Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges heeft met harde hand geregeerd in Nijmegen, maar kon met twee vroege wissels niet voorkomen dat promovendus NEC er dankzij twee treffers van Christian Santos (foto) met de verdiende 2-0 zege vandoor ging.

Al in de 38ste minuut besloot Lodeweges twee van zijn drie wisselmogelijkheden te benutten. Spits Henk Veerman en linksback Caner Cavlan waren het kind van de rekening bij de ontevreden hoofdcoach van de Friezen, Kenny Otigba en Tarik Kada werden ingebracht als hun vervangers.

De ziedende Lodeweges besloot hard in te grijpen, omdat zijn team voor rust op alle mogelijke wijzen tekort kwam. Zo keek de club uit Heerenveen na achttien minuten al tegen een 1-0 achterstand aan doordat Christian Santos trefzeker uithaalde na wat gepriegel voor het doel van Erwin Mulder. En de bezoekers hadden het aan diezelfde doelman te danken dat de voorsprong voor de Nijmegenaren bij rust niet groter was. De van Feyenoord overgekomen goalie bracht namelijk met één hand redding bij een gevaarlijke vrije trap van Marcel Ritzmaier, waardoor de marge beperkt bleef.

De ontevreden Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges besloot al na 38 minuten twee spelers naar de kant te halen.

Het ingrijpen van de Friese hoofdcoach sorteerde echter weinig effect tegen de Nijmeegse formatie van trainer Ernest Faber. Ook na rust ging de thuisploeg namelijk vrolijk verder met aanvallen, iets waar Faber in de voorbereiding op het duel van vrijdagavond zoveel aandacht aan besteedde bij de promovendus. Want tot nu toe ontbrak het de Nijmegenaren steeds aan scorend vermogen, met twee verliespartijen, een gelijkspel en twee zeges tot gevolg.

Na vrijdagavond mag NEC daar een zege bij optellen, want na rust verdubbelde de thuisploeg de marge. Nadat Janio Bikel eerder al de paal raakte, was het in de 74ste minuut Navarone Foor die een doelpunt van zijn voet voorkomen zag worden door de omlijsting van het doel. Santos was er echter als de kippen bij om uit de rebound zijn tweede van de avond binnen te tikken en daarmee de eindstand te verzorgen. Daarmee kwam NEC op tien punten uit zes speelronden en bleef Heerenveen steken op zes punten.

Foor was opmerkelijk genoeg twee minuten voor de genadeklap nog bijna betrokken bij de gelijkmaker van de bezoekers. De middenvelder verspeelde de bal knullig aan Luciano Slagveer, waarop hij zijn fout met een onbesuisde tackle goed wilde maken. De aanvaller van Heerenveen liet zich daarop vallen in het strafschopgebied, maar arbiter Allard Lindhout zag er geen penalty in. Hij toonde Slagveer zelfs een gele kaart voor een schwalbe.