Hamsík maakt Napoli na prachtig eerbetoon winterkampioen

Napoli heeft het jaar afgesloten als koploper in de Serie A door Crotone met minimale cijfers te verslaan: 0-1. Marek Hamsík was vrijdagavond de gevierde man bij de ploeg van trainer Maurizio Sarri, zoals hij dat een week eerder ook al was.

Napoli eerde Hamsík tijdens de wedstrijd door een shirt met een speciaal embleem op de schouder te dragen. De Slowaakse middenvelder is sinds afgelopen zaterdag topscorer aller tijden van de Italiaanse club, een record dat daarvoor in handen was van Diego Maradona. Hamsik kwam zaterdag tegen Sampdoria op 116 goals en prikte er tegen Crotone meteen een bij.

In een eerste helft waarin het voor Napoli vooral eenrichtingsverkeer was, haalde Hamsík als enige de trekker over. De middenvelder ging de combinatie aan met Allan, kreeg de bal terug en liet zowel de verdediging als doelman Alex Cordaz kansloos door met links raak te schieten. Vervolgens was Napoli via Lorenzo Insigne en José Callejón nog dicht bij 0-2, maar gescoord werd er voor rust niet meer.

In de tweede helft kende Napoli even een kwetsbare fase, waar Crotone bijna van profiteerde. Nadat doelman Pepe Reina de bal niet op tijd uitverdedigde kwam deze terecht bij Marcello Trotta, die het met een lob probeerde. De Spaanse doelman was er net op tijd bij om de bal weg te tikken. Aan de andere kant vuurde Insigne tegen de lat, waarna Cordaz in de rebound redding bracht op een poging van Callejón.

Napoli was een stuk minder oppermachtig dan voor rust. Dat de bezoekers het vizier niet altijd op scherp hadden staan, liet Dries Mertens zien. De Belg, die normaal gesproken vaak goud waard is voor Napoli, knalde een vrije trap meters over het doel. Aan de andere kant dwong Giovanni Crociata Reina tot een redding. Zolang het 0-1 bleef, hield de thuisploeg hoop op een stunt.

Via Amadou Diawara en Callejón, die hun pogingen allebei op fraaie wijze gekeerd zagen worden door Cordaz, was Napoli nog dicht bij 0-2, maar het bleef bij die ene goal van Hamsík. Een belangrijke treffer, want Napoli sluit het jaar als koploper af én verloor in 2017 geen enkel uitduel. Achtervolger Juventus heeft vier punten minder en gaat zaterdag op bezoek bij Hellas Verona.