Haller en Sangaré zien het Ivoorkust weggeven na keepersblunder

Ivoorkust was zondag op weg naar de knock-outfase, maar zal langer moeten wachten op een ticket voor de volgende ronde. In Groep E van het toernooi om de Afrika Cup kregen de gewisselde Sébastien Haller en Ibrahim Sangaré het deksel op de neus.

Ivoorkust
Ivoorkust
2 - 2
Sierra Leone

Na de eerste wedstrijd in Groep E tegen Equatoriaal Guinea klonk er nog kritiek op Haller en nam bondscoach Patrice Beaumelle zijn spits in bescherming. De keuzeheer noemde corona als een van de hoofdoorzaken voor het ontbreken van vorm bij de aanvaller. Die vorm had de Ajacied tegen Sierra Leone een stuk meer. Nadat Franck Kessié vanaf elf meter nog had verzuimd om de score te openen, deed Haller dat wel. De spits zette op het juiste moment een loopactie in en kreeg de bal op maat van Wilfried Zaha. Doelman Mohamed Kamara dacht aan buitenspel en greep niet in, waardoor Haller vrijwel ongehinderd de 1-0 binnen schoot.

Ivoorkust had in de eerste helft weinig te duchten van Sierra Leone, maar incasseerde na rust wel de gelijkmaker. Musa Noah Camara scoorde op fraaie wijze door weg te draaien bij een van de verdedigers van Ivoorkust en de bal met zijn linkervoet hard tegen de touwen. Heel lang kon Sierra Leone er niet van genieten, want met dank aan Haller en Sangaré werd het tien minuten later 2-1. Beide Eredivisie-spelers namen deel aan de aanval. Haller speelde Sangaré aan en de middenvelder van PSV legde af op Nicolás Pépé, die van buiten het zestienmetergebied de bal in de linkerhoek schoot.

Kort daarna ging zowel Haller als Sangaré naar de kant. Bij Sierra Leone viel SC Cambuur-aanvaller Issa Kallon nog in. Met hem in het veld leek het er lang niet meer op dat er nog gescoord ging worden, maar dat gebeurde wel. Met dank aan Ivoorkust-doelman Badra Ali Sangaré, die een corner probeerde te voorkomen door de bal voor de achterlijn te vangen, maar die vervolgens losliet. Daardoor stelde hij invaller Alhaji Kamara in staat om de 2-2 binnen te schieten. Keeper Sangaré blesseerde zichzelf bij die actie en kon niet verder, waardoor Serge Aurier de wedstrijd als doelman moest afmaken. Een doelpunt viel er niet meer.

Mauritanië

Tunesië herstelde zich in Groep F van de nederlaag tegen Mali. Wahbi Khazri werd de grote man in de wedstrijd tegen Mauritanië. De aanvaller van Saint-Étienne scoorde twee keer en leverde een assist. Hij zag eerst hoe Hamza Mathlouthi al na vier minuten voor de 1-0 zorgde. Vijf minuten later zorgde Khazri zelf voor 2-0. Kansen voor Mauritanië leverden geen goal op en na rust liep Tunesië verder uit. Khazri maakte de 3-0 en leverde de assist op de vierde treffer van Seifeddine Jaziri. Youssef Msakni liet in de extra tijd nog de kans op de 5-0 glippen door een penalty te missen.

Gambia
Gambia
1 - 1
Mali
Mali

Eerder op de zondag hielden Gambia en Mali een punt over aan hun wedstrijd in Groep F. Mali won eerder van Tunesië en Gambia versloeg Mauritanië, nu bleef het bij een gelijkspel. De doelpunten vielen pas laat en de VAR speelde in beide gevallen een rol. Eerst ging de bal op de stip voor Mali en benutte Ibrahima Koné de penalty. In de extra tijd mocht Gambia echter ook aanleggen vanwege een handsbal in het zestienmetergebied. Musa Barrow schoot raak en bepaalde de eindstand op 1-1.