Denemarken bijt zich na wonderlijke misser stuk op taai Tunesië

Denemarken heeft zijn status als outsider niet kunnen waarmaken tijdens het eerste duel op het WK in Qatar. Tegen Tunesië bleef de halvefinalist van het EK van vorig jaar op een doelpuntloos gelijkspel steken.

Denemarken
Denemarken
0 - 0
Tunesië
Tunesië

Anderhalf jaar na het EK startte Christian Eriksen gewoon weer in de basis alsof er niets was gebeurd. De Deense spelmaker kreeg vorig jaar zomer een hartaanval tijdens het eerste EK-duel van de Denen, maar herstelde wonderwel van die schokkende gebeurtenis en speelt zoals bekend inmiddels weer in de Europese top bij Manchester United. Dinsdag moest hij Denemarken bij de hand nemen tegen Tunesië, maar de Noord-Afrikanen bleken een taaie tegenstander.

Het balbezit was in de eerste helft weliswaar voor Denemarken, maar de beste kansen waren voor Tunesië. Vooral aanvaller Issam Jebali, nota bene speler van het Deense Odense BK, maakte het de ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand lastig. Halverwege de eerste helft leek hij de score te openen toen hij wegliep uit de rug van verdediger Simon Kjær, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vlak voor rust voorkwam Kasper Schmeichel met een geweldige save dat Jebali scoorde.

Denemarken kreeg met het geblesseerd uitvallen van middenvelder Thomas Delaney in de extra tijd van de eerste helft een tegenvaller te verwerken, maar ging na rust monter op zoek naar het gaatje in de Tunesische defensie. Voor rust had doelman Aymen Dahmen alleen wat losse flodders op zich af zien komen, na rust moest hij wel aan de bak bij een vlammend schot van Eriksen. Een goal van Andreas Skov Olsen ging niet door wegens buitenspel.

Dé kans op de winnende treffer was voor Andreas Cornelius, in de 65ste minuut in de ploeg gekomen voor ex-Ajacied Kasper Dolberg. De spits kreeg zijn hoofd niet goed tegen een inzet van Rasmus Kristensen (ook ex-Ajax), waardoor de bal via de paal op wonderbaarlijke wijze uit het doel bleef. In de slotfase redde Dahmen nog op een afstandsschot Jesper Lindstrøm en ging de bal na het bekijken van de VAR-beelden niet op de stip wegens vermeend hands, waardoor het 0-0 bleef.