Gudelj de grote schlemiel: Man City pakt ook de Europese Super Cup

Manchester City heeft ten koste van Sevilla voor het eerst in de clubgeschiedenis de Europese Super Cup gewonnen. Het was woensdagavond geen bijster spannende wedstrijd in Griekenland, maar de afsluitende penaltyserie maakte qua spanning veel goed. Nemanja Gudelj werd uiteindelijk de schlemiel met een gemiste strafschop.

© Ziggo Sport
Manchester City
ns
1 - 1
Sevilla
Sevilla

Het was een grote verrassing toen Youssef En-Nesyri in de 25ste minuut raak kopte tussen Nathan Aké en aanwinst Josko Gvardiol in. De spits van Sevilla timede zijn loopactie en sprong perfect, waardoor de twee verdedigers van Man City niet in konden grijpen. Aké had daarvoor de grootste kans gehad, maar in de zevende minuut stuitte hij op keeper Yassine Bounou van Sevilla.

Man City had weliswaar veel de bal, maar kreeg maar moeilijk Erling Haaland in stelling gebracht. Sevilla slaagde er in Griekenland in om de Noorse spits grotendeels onschadelijk te maken en dus leek die ene treffer van En-Nesyri voldoende voor de zege.

De basisspelers van Manchester City, met linksonder Nathan Aké.

De Marokkaan kreeg kort na rust een uitstekende kans op de 0-2. Na een goede actie van Lucas Ocampos (ex-Ajax) kreeg hij het echter van dichtbij voor elkaar door de bal precies op Man City-keeper Ederson te schieten. De misser deed Sevilla uiteindelijk extra veel pijn, omdat een kwartier later Man City op 1-1 kwam. Cole Palmer ontsnapte aan de aandacht van de Sevilla-defensie en kopte na een pass van Rodri op knappe wijze met een boog in. Aké leek kort voor tijd nog bijna een strafschoppenserie te voorkomen, maar zijn kopbal vlak voor tijd werd door Bounou onder zijn lat getikt.

In de strijd om de Super Cup wordt er niet aan verlenging gedaan en dus gingen Man City en Sevilla meteen aan de strafschoppen. Haaland schoot de eerste penalty raak, wat ook meteen zijn eerste schot op doel was. Ocampos bracht de stand weer gelijk in Piraeus, waarna de eerstvolgende zeven strafschoppen allemaal raak gingen. Nemanja Gudelj stapte vervolgens naar voren om de sudden death te starten, maar de ex-speler van NAC Breda, AZ en Ajax schoot op de lat (zie video onderaan). Daardoor pakte Man City na de treble van vorig seizoen de volgende prijs in de clubhistorie.

Onze analyse van Manchester City - Sevilla.