Gudelj beschikbaar voor Oranje: 'Ik ben hier opgegroeid'

Reacties

Sinds maandag bekend werd dat Kevin Strootman het WK van komende zomer in Brazilië zal missen door een zware knieblessure, regent het namen van spelers die het wegvallen van de middenvelder van AS Roma kunnen opvangen. Opmerkelijk genoeg zingt ook die van Nemanja Gudelj rond.

Gudelj beschikbaar voor Oranje: 'Ik ben hier opgegroeid'

Gudelj maakte vorige week nog zijn debuut voor Servië, nadat hij eerder geen gehoor had gegeven aan een oproep van Bosnië-Herzegovina. 'Maar dit is anders', zegt hij na afloop van de ochtendtraining in Alkmaar tegen Voetbal International. 'Bosnië is alleen het land waar mijn ouders zijn geboren. Ik heb van mijn twaalfde tot mijn vijftiende voor de KNVB gespeeld, Nederland is het land waar ik ben opgegroeid.'

Nu Gudelj nadrukkelijk naar voren wordt geschoven als potentiële vervanger van Strootman op het middenrif van Oranje, lonkt voor de 22-jarige middenvelder van AZ alsnog deelname aan het WK. Eerder zag hij niets in een trip naar Brazilië als Bosnisch international. 'Maar Nederland is een groter voetballand dan Bosnië. Daarom zou ik ervoor openstaan, maar op dit moment heb ik er nog niks over gehoord.'

Nemanja Gudelj kwam verscheidene keren uit voor verschillende Servische jeugdteams. In 2012 kwam hij nog in actie voor Jong Servië. Hier vecht hij een duel uit met de Engelsman Tom Ince.
Nemanja Gudelj kwam verscheidene keren uit voor verschillende Servische jeugdteams. In 2012 kwam hij nog in actie voor Jong Servië. Hier vecht hij een duel uit met de Engelsman Tom Ince.

Dat Gudelj inmiddels een interland voor Servië achter zijn naam heeft staan, zorgt er níét voor dat zijn keuze al vast staat. Omdat de debuutwedstrijd tegen Ierland een oefeninterland betrof, is dat korte optreden niet bindend.

Kanjer
AZ-trainer Dick Advocaat zei vorige week al dat hij met de zoon van NAC Breda-trainer Nebojsa Gudelj een absolute kanjer in huis heeft. 'Gudelj heeft alles in zich om uit te groeien tot een Europese topspeler', aldus Advocaat, die woensdag tijdens het perspraatje voorafgaand aan het Europa League-treffen met FC Anzhi evenwel weigerde zich te bemoeien met de kwestie. 'Van Gaal moet zelf bepalen of hij Gudelj in plaats van Strootman kan spelen', zei de 66-jarige Hagenaar.

Gezien de razendsnelle ontwikkeling van Gudelj houdt AZ er overigens sterk rekening mee dat er dit jaar al interesse op gang komt voor de middenvelder, die nog een contract tot medio 2017 heeft en pas sinds afgelopen zomer bij AZ speelt.

Behalve Nemanja Gudelj zijn ook spelers als Daley Blind en Leroy Fer al genoemd als mogelijke vervangers van Kevin Strootman op het middenveld van het Nederlands elftal. Wie is volgens jullie de ideale verbindingsspeler die komende zomer op het middenrif van Oranje moet staan? Of moet bondscoach Louis van Gaal zijn tactiek misschien wel aanpassen?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.