Pep Guardiola is trots op hoe Manchester City zich dinsdagavond staande heeft gehouden in het uitduel met Real Madrid in de kwartfinale van de Champions League. De Spaanse tacticus stelde na afloop vast dat zijn ploeg in mentaal opzicht is gegroeid.

Real Madrid
Real Madrid
3 - 3
Manchester City

City kwam na een vroege openingstreffer van Bernardo Silva al snel op een 2-1 achterstand, maar rechtte de rug en nam in de tweede helft zelfs opnieuw de leiding, voordat Federico Valverde de eindstand namens Real op 3-3 bepaalde. En dus keerde de titelhouder met een gelijkspel terug uit het Estadio Santiago Bernabéu, het stadion waar City twee seizoenen geleden nog ineen stortte in de halve finale (3-1 na verlenging).

Guardiola was na afloop dan ook trots. 'Deze wedstrijd hadden we in de eerste drie seizoenen onder mijn leiding met 4-1 of 5-1 verloren. Toen waren we mentaal nog niet stabiel. Het is cruciaal om in dit soort wedstrijden emotioneel in balans te zijn. Maak gebruik van de goede momenten en wees stabiel op de slechte momenten. Het is onmogelijk om tegen Real in Bernabéu in hun competitie negentig minuten de controle te hebben.'

Chaos
In het achtste seizoen onder zijn leiding verstaat City die kunst inmiddels, zag Guardiola. Ook nadat Kevin De Bruyne vlak voor de wedstrijd ziek werd. 'Daar kwam ik pas achter in de kleedkamer. In het hotel was er nog niks aan de hand, maar hij begon zich slecht te voelen toen we hier aankwamen. Maar een van de geheimen op het hoogste niveau is dat je je snel aanpast als er chaos is. Je hebt geen tijd om te klagen', verklaarde de Spanjaard.

Bij afwezigheid van de Belg speelde Phil Foden met Mateo Kovavic op het middenveld. Foden maakte in de tweede helft de prachtige 2-2, maar kwam in de slotfase naar de kant nadat hij een tik had gekregen. 'Hij mopperde op mij dat ik hem wisselde, dat betekent waarschijnlijk dat hij oké is', aldus Guardiola, die blij was dat Josko Gvardiol fit genoeg was om te spelen gezien de absentie van Nathan Aké en Kyle Walker. 'Hij speelde erg goed.'

Al met al kon Guardiola leven met het 3-3 gelijkspel in Madrid. 'Het was een mooie wedstrijd. Als we met een 3-1 of een 4-1 nederlaag naar Manchester waren afgereisd, was het moeilijk geworden. Maar we bleven rustig aan de bal en speelden in de tweede helft veel beter dan in de eerste helft. We nemen genoegen met deze 3-3. We hebben volgende week de steun van al onze fans nodig om de koningen van dit toernooi te verslaan.'