Guardiola pareert kritiek op 'onbegrijpelijke' wijzigingen in opstelling City

Reacties

Pep Guardiola krijgt flink wat kritiek na de verloren Champions League-finale met Manchester City. Met name de verrassende wijziging in zijn opstelling was onderwerp van gesprek in Engeland.

Guardiola pareert kritiek op 'onbegrijpelijke' wijzigingen in opstelling City
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
0 - 1
Chelsea
Chelsea

Voor het eerst sinds 3 november hield Guardiola zowel Rodri als Fernandinho buiten zijn basiselftal. Dat was een behoorlijke zeldzaamheid: het was pas de tweede keer in 61 wedstrijden dit seizoen dat beide controleurs niet aan de aftrap stonden. In de belangrijkste wedstrijd uit de clubhistorie koos Guardiola ervoor om geen klassieke controlerende middenvelder op te stellen: Ilkay Gündogan, de clubtopscorer van dit Premier League-seizoen, stond op 6.

Het was een beslissing die de wenkbrauwen in Engeland vooraf al deed fronsen. Fernandinho verkeerde de laatste weken immers in een blakende vorm en juist in de vaste samenstelling met hem of Rodri voor het koppel Rúben Dias - John Stones vond City dit seizoen eindelijk grote defensieve stabiliteit. 'Ik kan nog steeds niet geloven dat Pep een opstelling zonder Fernandinho heeft gekozen', uitte analyticus Jamie Carragher zijn ongeloof.

'Wij hadden Fernandinho ook verwacht', zei Chelsea-coach Thomas Tuchel achteraf. 'Maar Pep koos voor een zeer aanvallende opstelling. Een héél technisch vaardige opstelling. Dat maakte het voor ons lastig om de bal te veroveren', reageerde de trainer van de Londenaren, die wel gretig profiteerden van het gebrek aan een defensief sterke middenvelder en al in de eerste helft opmerkelijk veel kansen creëerden.

Guardiola werd achteraf bij BT Sport gevraagd of hij spijt had van zijn keuzes. 'Spijt? Dat weet ik niet. Ik heb geweldige spelers opgesteld. Gündogan heeft vaak op deze plek gespeeld, hij heeft de denksnelheid om spelers tussen de linies te vinden, daarom heb ik voor hem gekozen. Het was een keuze om de wedstrijd te winnen. Om te winnen, moesten we aanvallen.'

In Engeland werd echter de conclusie getrokken dat Guardiola zich andermaal had laten meeslepen in zijn tactische obsessie. 'Hij heeft altijd met Rodri of Fernandinho gespeeld en dat gaat hij nú wijzigen. We weten allemaal dat hij van tactische foefjes houdt, wellicht had hij een zwakte bij Chelsea gezien, maar die was er niet. Riyad Mahrez en Raheem Sterling stonden helemaal aan de zijlijn, dat hadden ze ook nog niet eerder gedaan dit seizoen', concludeerde Rio Ferdinand.

Het overcompliceren van zijn tactische aanpak is een verwijt dat Guardiola de laatste jaren vaker kreeg in beslissende wedstrijden. Vorig seizoen koos hij in het Champions League-duel met Olympique Lyon plotseling voor een systeem met drie verdedigers en ging het ook helemaal mis. 'Tegen Lyon vorig jaar, tegen Dortmund en PSG dit jaar en nu ook tegen Chelsea: ik probeer de beste keuzes te maken om de wedstrijd te winnen. De spelers weten dat. Gündogan speelde een goede wedstrijd', reageerde Guardiola zaterdag.

Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.