Groter dan Camp Nou: Chinezen bouwen peperduur giga-stadion

Reacties

De Chinese kampioen Guangzhou Evergrande zal eind 2022, als alles volgens plan verloopt, een gigantisch nieuw stadion betrekken. De futuristische voetbaltempel zal met een capaciteit van 100 duizend toeschouwers iets groter zijn dan Camp Nou.

Groter dan Camp Nou: Chinezen bouwen peperduur giga-stadion
© Pro Shots

En dat mag het nodige kosten. Volgens persbureau Xinhua is er zo'n anderhalf miljard euro gemoeid met de bouw van het project, waarmee donderdag is begonnen. Het giga-stadion krijgt de vorm van een lotus, toepasselijk aangezien Guangzhou geldt als de bloemenstad van China.

Guangzhou Evergrande speelt nu nog in het Tianhe Stadion, waarin 58.500 fans kunnen. Gemiddeld trekt de regerend kampioen van China, gecoacht door Italiaans oud-international Fabio Cannavaro, zo'n 45 duizend toeschouwers. In het nieuwe stadion kunnen dus ruim twee keer zo veel fans.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Als de nieuwe voetbaltempel wordt geopend, is Camp Nou zijn status als grootste 'pure' voetbalstadion ter wereld dus kwijt. Maar niet voor lang. De thuishaven van Barcelona, die nu nog 99.354 fans kan herbergen, wordt grondig vernieuwd en uitgebreid. In 2023 gaat de capaciteit naar 105.000.

Overigens zijn er een paar stadions nog groter, maar die worden ook voor andere sporten gebruikt. Het allergrootste is het Rungrado 1st of May Stadium in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang (114.000), gevolgd door het AT&T Stadium in Texas, VS (105.000) en het Melbourne Cricket Ground in Australië (100.024).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.