Grote namen van het toneel in Europese topcompetities

Voor enkele gerenommeerde clubs was het een seizoen om snel te vergeten. Zo verdwenen in Spanje, Frankrijk en Duitsland grote namen van het toneel.

Grote namen van het toneel in Europese topcompetities

data-height="125" data-width="397" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/7f9dbdcf-e3dd-4cfa-b764-b1b2d894ca13_image702105395096473306.jpg" /> De parallel was in Spanje snel gelegd na de degradatie van Villarreal op zondag. Juist honderd jaar na de ondergang van de onzinkbaar geachte Titantic ging ook De Gele Onderzeeër ten onder. En ook dat was niet voor mogelijk gehouden.

Villarreal bouwde deze eeuw zijn status op van topclub. Vier jaar geleden viel hen de tweede plaats ten deel. De hoge klasseringen daarna wezen eerder in de richting van hoogtepunten dan naar teleurstellingen. Jonathan de Guzman (foto) verhuisde ook naar El Madrigal met dat gegeven in het achterhoofd.

Maar dit seizoen wogen de mooie momenten – remises in El Madrigal tegen Real Madrid en Barcelona - niet op tegen de zwarte dagen. De club die vorig jaar door zowel José Mourinho als Josep Guardiola nog werd gezien als belangrijke uitdager vocht tegen het degradatiespook, en tevergeefs. De schijnwerpers van de Champions League dit seizoen worden vervangen door de schaduwen van de Segunda División.

De transfer van Santi Cazorla naar Málaga en de zware blessure voor Giuseppe Rossi bleken een te zware wissel te trekken. Twee trainerswissels vertelden het verhaal over de haperende motor. Achtereenvolgens Juan Carlos Garrido, José Francisco Molina en Miguel Ángel Lotina kregen onvoldoende beweging in de ploeg om Villarreal voor de ondergang te behoeden. In Frankrijk viel zondag het doek voor Auxerre. De kampioen van 1996 ontkomt niet aan een degradatie naar Ligue 2 na de kansloze 3-0 nederlaag bij Olympique Marseille. Daarmee komt een einde aan een periode van 31 jaar onafgebroken op het hoogste niveau.

AJA maakte naam onder de vermaarde Guy Roux. De Fransman was verdeeld over drie periodes 44 jaar werkzaam als trainer/coach van Auxerre, dat jaren te boek stond als een springplank voor grote talenten. Onder anderen Eric Cantona, Laurent Blanc en Djibril Cissé begonnen hun carrière bij Auxerre.

Een jaar geleden verscheen Roux weer op het toneel bij Auxerre. Uit onvrede over het beleid van voorzitter Alain Dujon zette hij met Gerard Bourgoin (foto) en Jean-Claude Hamel een revolutie op gang. De actie leverde resultaat op. Dujon verdween van het toneel en Bourgoin nam de voorzittershamer over.

Maar op het veld leidde de wisseling van de wacht niet tot prestaties. In maart voelde de club zich door teleurstellende resultaten gedwongen te breken met een traditie. Laurent Fournier had de twijfelachtige eer als eerste trainer van Auxerre tijdens het seizoen te worden vervangen.

De historische maatregel leverde niet het gewenste effect gezien de degradatie uit de Ligue 1. 'Ik voel me verantwoordelijk, ook al nam ik het halverwege het seizoen over', zei vervanger Jean-Guy Wallemme zondag nadat degradatie een feit was geworden. In Duitsland heeft Hertha BSC dinsdag nog een kans zich te handhaven op het hoogste niveau, ook al is de 2-1 nederlaag in het eerste duel met Fortuna Düsseldorf weinig reden voor optimisme. De Oude Dame zou bij een negatieve uitkomst de derde roemruchte club zijn die dit seizoen in mineur afsluit.

De Bundesliga nam vorige week al afscheid van twee traditierijke clubs. Naast 1. FC Kaiserslautern verdween 1. FC Köln (foto boven Lukas Podolski die volgend seizoen uitkomt voor Arsenal) van het toneel. Een selectie met een waarde van bijna zeventig miljoen euro ten spijt, de tweevoudig Duits kampioen betaalde de tol van de chaos.

Het afscheid van een voorzitter (Wolfgang Overath), twee trainers (Stale Solbakken en Frank Schäfer) en een technisch directeur (Volker Finke) was te veel van het goede voor Die Geissbocken. De spelers wekten daarbij niet echt de indruk alles te geven en de interne machtsstrijd te gebruiken als alibi. (Lars Ulrich) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's