Groep I: Oekraïne velt Turkije door arbitrale blunders

Reacties

In Groep I van de WK-kwalificatiecampagne heeft Oekraïne ten volle geprofiteerd van de nederlaag die IJsland eerder op de avond leed. Dat gebeurde wel dankzij een, juist nu de belangen zo groot zijn, compleet falende arbitrage. Zondag kan ook Kroatië nog uitstekende zaken doen als het gestaakte duel met Kosovo wordt uitgespeeld.

Groep I: Oekraïne velt Turkije door arbitrale blunders

Oekraïne - Turkije 2-0
Beide landen wisten dat een zege een stijging naar in ieder geval de zo belangrijke tweede plaats zou betekenen. Met recht mocht dus gesproken worden van een cruciaal duel. Des te zuurder was het voor de Turken dat twee arbitrale blunders voorafgingen aan de doelpunten. Daardoor kon Andriy Yarmolenko tot de gevierde man uitgroeien.

De onlangs van Dinamo Kiev naar Borussia Dortmund overgestapte Yarmolenko opende de score in de achttiende minuut. Een mislukt schot van Viktor Kovalenko viel voor zijn voeten, waarna een knappe aanname en dito afronding volgde. De kersverse Dortmund-aanvaller deed dat evenwel nipt in buitenspelpositie.

Vervolgens hield het overwicht van Oekraïne aan en de beloning daarvoor volgde vijf minuten voor rust. Yevhen Konoplyanka begon aan een fraaie solo en liet diverse Turken zijn hielen zijn. Zijn voorzet op Yarmolenko volgde evenwel van net achter de achterlijn. De arbitrage zag niet dat de bal de achterlijn had gepasseerd. Yarmolenko bleef weer ijzig kalm in zijn aanname en zette daarmee de tegenstanders op het verkeerde been, de afwerking was vervolgens een koud kunstje.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de tweede helft probeerde het Turkije van de debuterende bondscoach Mircea Lucescu (foto) – die jarenlang in Oekraïne bij Shakhtar Donetsk heeft gewerkt – zich nog wel op te richten, maar kon de aansluitingstreffer niet meer gemaakt worden. Wel richtte de Turkse toorn zich nog één keer op scheidsrechter David Fernández. De Spanjaard wilde niets van een penalty weten toen de Turken daarom vroegen na een overtreding van Sergej Krivtsov op Cengiz Ünder.

Door de zege is Oekraïne in ieder geval voor even eerste en zal Turkije zich zwaar benadeeld voelen. Bij een Kroatische zege staan de Turken met nog drie duels te gaan vijf punten achter. In de volgende duels neemt Turkije het op tegen Kroatië (thuis), IJsland (thuis) en Finland (uit).

Kroatië - Kosovo gestaakt bij 0-0
Het duel werd in de 22ste minuut bij een 0-0 stand gestaakt omdat het veld door de flinke regen onbespeelbaar was geworden. Zondag zal de wedstrijd uitgespeeld worden. Lees hier meer.

Finland-IJsland 1-0
De Finnen beleefden tot vanavond een rampzalige kwalificatiecampagne. Uit de eerste zes optredens was immers maar één punt gepakt. Tegen IJsland begon het duel juist prima voor het thuisland. Alexander Ring krulde op fabuleuze wijze de bal in de bovenhoek bij een vrije trap. Dat de poging van de middenvelder van New York FC via de onderkant van de lat in het doel verdween zorgde voor wat extra cachet.

In het vervolg van het duel had IJsland het continu lastig. De ploeg van onder anderen Gylfi Sigurdsson en Alfred Finnbogason (ex-SC Heerenveen) kon geen vuist maken en mocht niet klagen dat het na rust geen 2-0 werd. Zo werd een poging van Paulus Arajuuri van de lijn gehaald. Uiteindelijk deed invaller Rurik Gislason IJsland de das om. Hij kreeg in een tijdbestek van drie minuten twee gele kaarten, waardoor een stevig slotoffensief achterwege bleef in Tampere. Omdat Eero Markkanen namens de Finnen een megakans om zeep hielp en ook Sigurdsson zijn vizier niet op scherp had, bleef het wel spannend tot het laatste fluitsignaal.

Zo vormde de zege eindelijk eens een lichtpuntje voor Finland, dat het aantal punten in Groep I verviervoudigde. Toch is het WK allang uit beeld. Voor IJsland is het verlies pijnlijk. Kroatië kan zondag immers drie punten uitlopen op IJsland en Oekraïne weer aflossen als koploper.

Programma van dinsdag 5 september:
Turkije - Kroatië
Ijsland - Oekraïne
Kosovo - Finland

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Oekraïne71411-5
2.Kroatië61311-2
3. IJsland7139-7
4. Turkije71111-8
5.Finland745-10
6. Kosovo613-18
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.