Groep I: Oekraïne houdt druk op Kroatië na magere zege

Oekraïne heeft zaterdag met een nipte overwinning op Finland geprofiteerd van puntenverlies van de concurrentie in Groep I. Kroatië nam in de WK-kwalificatiereeks afstand van concurrent IJsland en Turkije boekte ten koste van Kosovo een broodnodige zege.

Oekraïne - Finland 1-0
Het onmachtige Finland mocht van geluk spreken dat Oekraïne het vizier in de eerste helft niet altijd op scherp had staan. De bezoekers, die pas één punt hebben in deze kwalificatiereeks, kwamen na een klein half uur op achterstand toen Artem Kravets een voorzet van Yevhen Konoplyanka het laatste tikje gaf.

Na rust kwam Finland meer in de wedstrijd, maar dat vertaalde zich niet in doelpunten. Oekraïne had het beduidend lastiger met de bezoekers en kreeg zelf minder kansen om de marge te vergroten. Toch hield het thuisland de voorsprong vast. Omdat IJsland eerder op de zaterdag van koploper Kroatië verloor, grijpt Oekraïne de tweede plaats in Groep I met acht punten. Finland heeft maar één punt, net als Kosovo, dat een slechter doelsaldo heeft. Met een achterstand van zeven punten op de tweede plaats, die mogelijk deelname aan de play-offs betekent, lijken de WK-kansen van Finland erg klein.

Kroatië - IJsland 2-0
Kroatië en IJsland begonnen beide met een ongeslagen status aan het duel in Zagreb, waar het Maksimir Stadion leeg bleef vanwege een straf van de UEFA na incidenten in oefeninterlands. Ook zonder de steun van de supporters waren de Kroaten de bovenliggende partij. Het overwicht werd na een kwartier al omgezet in een voorsprong dankzij Marcelo Brozovic. De Internazionale-middenvelder kwam vanaf rechts naar binnen en knalde na een combinatie met Ivan Rakitic vanaf twintig meter raak in de linkerhoek.

Rakitic moest het in de eerste helft op het middenveld doen zonder zijn collega Luka Modric, die pas net weer fit is na een knieblessure. Direct na rust maakte de spelmaker van Real Madrid alsnog zijn opwachting. Het was echter Brozovic die wederom de show stal, dit keer in de extra tijd. De Kroaat die eerder dit seizoen nog een conflict had met toenmalig Inter-coach Frank de Boer bekroonde zijn solo met een bekeken schot en bepaalde de eindstand zo op 2-0. Ivan Perisic kreeg in de slotminuut nog een rode kaart voor een onbezonnen overtreding.

Turkije - Kosovo 2-0
Turkije zocht na drie duels nog altijd naar zijn eerste zege. Hekkensluiter Kosovo bleek het gewenste slachtoffer. Sterspeler Arda Turan kwam voor het eerst sinds het voor Turkije teleurstellend verlopen EK in actie voor zijn land. Het thuisland grossierde in balbezit en had ook de meeste kansen, maar het Kosovo van basisspelers Arber Zeneli (SC Heerenveen) en Milot Rashica (Vitesse) hield lang stand.

De bevrijdende treffer voor de Turken kwam er in de 51ste minuut. Burak Yilmaz was de gevierde man na een typische spitsengoal. De targetman knalde uit de draai raak: 1-0. Het Kosovaarse verzet was vervolgens snel gebroken. Vier minuten na de openingstreffer verdubbelde Volkan Sen de marge door raak te schieten uit de rebound. Het was de genadeklap voor Kosovo, dat nog zoekt naar zijn eerste zege in een WK-kwalificatiereeks. Turkije heeft eindelijk de weg omhoog ingeslagen en klimt naar plek vier.

Kosovo 4-1 (1-12)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.