Groep I: Kroatië zet koers richting WK door 'knipoog-Kroaat'

Kroatië heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in Groep I. Het land won het duel met Kosovo, dat zaterdagavond nog werd gestaakt wegens een 'waterballet', nipt.

Zaterdagavond werd het duel gestaakt door overvloedige regenval. In de 22ste minuut oordeelde de Zweedse scheidsrechter Stefan Johannesson dat er niet verder gespeeld kon worden. Zondagmiddag werd de wedstrijd weer hervat.

Bij Kosovo begonnen twee Eredivisie-spelers in de basis. Milot Rashica van Vitesse en Arber Zeneli van SC Heerenveen stonden aan de aftrap voor de nummer zes van Groep I. Het land haalde uit haar eerste zes duels slechts één punt, door een 1-1 gelijkspel tegen Finland.

Kroatië daarentegen haalde dertien punten uit zes wedstrijden, waardoor het zondag de thuiswedstrijd hervatte met één punt achterstand op de eerste plaats. Oekraïne was voor de aftrap de koploper, maar speelde wel al één duel meer. Met onder andere Luka Modric, Ivan Rakitic en Mario Mandzukic begonnen de Kroaten met haar sterspelers aan het duel.

Hoewel de thuisploeg in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij was, wist Kroatië niet verder te komen dan enkele speldenprikjes. De bezoekers hielden vooral tegen en slaagden daar de eerste helft ook in, waardoor beide ploegen met een 0-0 ruststand aan de thee gingen.

In de tweede helft werd Kroatië steeds sterker, maar het duurde tot een kwartier voor tijd tot dit de bevrijdende 1-0 opleverde. Een indraaiende vrije trap van Modric kwam bij de vrijstaande Domagoj Vida terecht. De verdediger, in Nederland beter bekend als de 'knipoog-Kroaat', kopte van dichtbij eenvoudig binnen.

Door de zege nemen de Kroaaten weer de leiding over in de groep, waar het met zestien punten twee punten boven de nummer twee staat. Dinsdag 5 september gaat het land op bezoek bij Turkije. De Turken verloren zaterdag met 2-0 van Oekraïne, mede door enkele opvallende arbitrale dwalingen.