Groep F: wervelend City door na spookpenalty, deceptie Memphis

Manchester City heeft zich woensdagavond op overtuigende wijze verzekerd van een vervolg in de Champions League. Het Olympique Lyon van Memphis Depay gaf een zeker lijkende overwinning uit handen.

Manchester City
6 - 0
Sjachtar Donetsk

Manchester City was dit seizoen in eigen huis nog niet erg overtuigend in Europa, maar daar kwam tegen Shakhtar verandering in. Manager Pep Guardiola gaf spelers als Benjamin Mendy en Sergio Agüero rust en dat bleek geen enkel probleem. Na een briljante actie van Riyad Mahrez zorgde David Silva al in de dertiende minuut voor de 1-0.

De 2-0 deed veel stof opwaaien. Raheem Sterling snelde op het doel af, maar schoot vervolgens in de grond en struikelde daardoor. Tot verbijstering van heel Shakhtar ging de bal op de stip. Het cadeautje werd uitgepakt door Gabriel Jesus. Vlak na rust werd het via Sterling zelf 3-0. De Engelsman rondde fraai af na een net zo fraaie dribbel.

Daarmee was City nog niet klaar. Na een overtreding op David Silva ging de bal wederom op de stip. Jesus joeg de bal in de bovenhoek. Een rake volley van Mahrez en nummer drie van Jesus, die nog nooit meer dan één keer scoorde in een Champions League-wedstrijd, benadrukten de suprematie van City alleen nog maar meer tegen Shakhtar: 6-0. Daarmee boekte de Engelse kampioen zijn grootste zege ooit in het hoogste Europese clubtoernooi.

Olympique Lyonnais
2 - 2
1899 Hoffenheim

Met Memphis in de basis en Kenny Tete op de bank had Olympique Lyon in eigen huis aanvankelijk eigenlijk geen kind aan 1899 Hoffenheim, waar Joshua Brenet op de bank zat en Justin Hoogma helemaal ontbrak in de selectie. Lyon was heer en meester en kwam na twintig minuten op voorsprong. Tanguy Ndombele schoot van afstand tegen de lat, waarna Nabil Fekir de bal in meerdere instanties alsnog in het net kreeg.

Tien minuten later werd de voorsprong verdubbeld. Waar Ndombele eerder nog pech had, had hij nu juist wat geluk. De middenvelder stond helemaal vrij en schoot via een Hoffenheim-been de 2-0 binnen. Het leed van de Duitsers werd vlak na rust nog erger toen scheidsrechter Danny Makkelie Kasim Nuhu zijn tweede gele kaart gaf.

Tegen tien man leek Lyon direct op 3-0 te komen. Een fraaie vrije trap van Memphis werd door Jason Denayer tot doelpunt gepromoveerd, maar de Belg stond buitenspel. Zuur voor Memphis, want zijn vrije trap was zonder bemoeienis van Denayer mogelijk ook goed geweest voor een treffer.

Het werd alleen maar zuurder voor Lyon toen Hoffenheim met tien man terugkwam tot 2-1. Andrej Kramaric nam een voorzet aan op de borst en schoot bij de tweede paal feilloos raak. Memphis kreeg nog een goede kans op de 3-1, maar faalde. Een dure misser, zo bleek vlak voor tijd. Hoffenheim pakte namelijk een punt met dank aan een doelpunt van Pavel Kaderabek, die na een doorgekopte vrije trap bij de tweede paal binnenschoot: 2-2.

Door de late gelijkmaker mag Hoffenheim nog hopen op een vervolg in de Champions League. Bij een nederlaag was dat onmogelijk geweest.