Groep F: Kane matchwinner Engeland, Schotse droom valt in duigen

Engeland heeft de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland in stijl afgesloten. De Engelsen waren in het slotduel met 1-0 te sterk voor Litouwen. Slowakije mag hopen op een plaats in de play-offs na het puntenverlies van Schotland.

Litouwen - Engeland 0-1
Engeland plaatste zich donderdag al voor het WK dankzij een zege op Slovenië (1-0). Harry Kane was op Wembley de grote held met zijn winnende goal in de slotminuut. Bondscoach Gareth Southgate koos er tegen Litouwen daarom voor om wat reserves aan het werk te zetten. Slechts vier spelers begonnen voor de tweede keer op rij in de basis op het kunstgras van Vilnius.

Eén van die vier was aanvoerder Kane. Bondscoach Edgaras Jankauskas van Litouwen grapte vooraf nog dat hij de Tottenham Hotspur-spits een stadionverbod wilde geven, maar ook dat maakte Kane niet van slag. De frontman, die in de vorm van zijn leven verkeert, had de bal er binnen het half uur alweer in liggen. Na een overtreding van Ovidijus Verbickas op Dele Alli mocht Kane aanleggen van elf meter. Dat deed hij met verve, de voormalige ADO Den Haag-doelman Ernestas Setkus had geen kans: 0-1.

Kane bracht zijn productie daarmee naar vijftien goals (!) in zijn laatste tien wedstrijden voor club en land. De goal van de 24-jarige aanvaller was één van de weinige hoogtepunten in het regenachtige Vilnius, waar de Engelse fans ieder schot op doel met luid gejuich begroetten. Spectaculair was het niet, wel solide. Net zoals in de hele kwalificatiecyclus van de Engelsen, die Groep F ongeslagen afsloten.

Slovenië - Schotland 2-2
Schotland had een overwinning nodig in Ljubljana om zeker te zijn van de tweede plaats en daarmee eventueel een ticket voor de play-offs. Donderdag won de ploeg van bondscoach Gordon Strachan al van Slowakije dankzij Leigh Griffiths en de 27-jarige cultheld sloeg zondag ook tegen de Slovenen toe. In de 32ste minuut schoot hij de bal met een halve volley langs doelman Jan Oblak.

Die Schotse aanval was echter een zeldzaamheid in Slovenië. De thuisploeg was veel sterker en maakte dat overwicht in de tweede helft ook zichtbaar op het scorebord. SV Darmstad 98-spits Roman Bezjak groeide uit tot de grote held bij de gastheren. Eerst kopte hij raak uit een vrije trap van Josip Ilicic, een kwartier later schoot hij raak uit een corner, die de Schotten niet goed weg kregen.

Het geloof ebde in de slotfase weg bij Schotland, maar werd nieuw leven ingeblazen door een invaller. Robert Snodgrass kwam tien minuten voor tijd in de ploeg en zette met een prima doelpunt de gelijkmaker op het bord. In de extra tijd moest Bostjan Cesar er nog af, omdat hij binnen een minuut twee gele kaarten pakte, maar ook tegen tien Slovenen kreeg Schotland de bal er niet meer in.

Slowakije - Malta 3-0
Slowakije sneed zichzelf lelijk in de vingers met de 1-0 nederlaag bij Schotland en dus had de thuisploeg het niet meer in eigen hand zondagavond. Maar de Slowaken ontvingen goed nieuws uit Ljubljana met de averij van Schotland. In Trnava was het vervolgens een voormalig Willem II-spits die zijn ploeg bij de hand nam.

Adam Nemec stond het seizoen 2015/16 onder contract stond in Tilburg en flopte behoorlijk. In dertien officiële duels scoorde hij niet een keer. Bij de nationale ploeg had hij zondagavond wél de smaak te pakken. De 32-jarige spits nam zowel de 1-0 als de 2-0 voor zijn rekening. Ondrej Duda deelde twintig minuten voor tijd de definitieve knock-out uit.

Slowakije mag daardoor als nummer twee hopen op een plaats in de play-offs. Dan moeten de Slowaken wel hopen dat ze niet de slechtste nummer twee worden. De beste acht nummers twee van de negen kwalificatiepoules nemen het namelijk tegen elkaar op in de play-offs voor het eindtoernooi in Rusland.

Momenteel hebben alleen Wales en Kroatië minder punten, maar beide landen hebben nog een wedstrijd te gaan. Wales speelt maandag een thuiswedstrijd tegen Ierland, Kroatië gaat diezelfde avond op bezoek bij Oekraïne.