Groep F: Griekenland koploper door verlies Kroatië

Georgië en Kroatië leken af te stevenen op een gelijkspel, maar Levan Kobiashvili voorkwam een puntendeling. Griekenland nam na een moeizame zege op Malta de koppositie over.

Georgië - Kroatië 1-0Kroatië was uitstekend begonnen aan de EK-kwalificatiereeks met drie overwinningen en een gelijkspel, maar op bezoek bij Georgië verloor de ploeg van bondscoach Slaven Bilić haar ongeslagen status. Al leek het daar niet op na 89 minuten, toen het nog 0-0 stond in Tbilisi. Een minuut later bezorgde Levan Kobiashvili de thuisploeg echter drie punten door 1-0 binnen te werken.

Israël - Letland 2-1Israël maakte in Tel Aviv pas in de slotfase het verschil. Door de zege meldt de formatie zich weer in de spannende race om de bovenste positie in Groep F en liet Letland die kans liggen. Door het verlies van Kroatië bij Georgië kon zowel Israël als Letland op drie punten van de koploper komen.

De gastheren begonnen goed. Na zestien minuten spelen zorgde Elyaniv Barda voor de openingstreffer. Dat doelpunt werd in het tweede bedrijf ongedaan gemaakt door Kaspars Gorkss.

Negen minuten voor het einde van de officiële speeltijd bracht Beram Kayal de Israëliërs de verlossing. Zijn treffer zorgde ervoor dat het verschil met lijstaanvoerder Kroatië slechts drie punten bedraagt. De rol van Letland lijkt na de nederlaag uitgespeeld, aangezien de ploeg liefst vier landen boven zich moet dulden.

Dinsdag staat er voor Israël nog een duel op het programma. De ploeg ontvangt dan nummer twee Georgië.

Malta - Griekenland 0-1Griekenland heeft optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Kroatië. De ploeg van bondscoach Fernando Manuel Santos nam de koppositie in Groep F over van de Kroaten door een moeizame overwinning op Malta. Pas in de vijfde minuut van de blessuretijd lukte het Griekenland de muur van Malta te doorbreken.

Vassilis Torossidis was de gevierde man bij de Europees kampioen van 2004. In de slotseconden verschalkte hij Malta-doelman Justin Haber, terwijl zijn ploeg op dat moment nog maar met tien man speelde. Sokratis Papastathopoulos kreeg in de 84ste minuut een directe rode kaart van scheidsrechter Michael Weiner. Voor de bijgewerkte stand in de EK-kwalificatiereeks klik hier. Foto: VI Images