Groep E: Liverpool doet zichzelf tekort, Promes wint niet

In Groep E werden de punten woensdagavond eerlijk verdeeld. Waar Liverpool zichzelf tegen Sevilla niet wist te belonen voor het overwicht, kon Quincy Promes met Spartak Moskou niet voorkomen dat er puntenverlies werd geleden tegen Maribor.

Liverpool - Sevilla 2-2
De Engelsen kenden een verschrikkelijke generale voor dit duel. Op bezoek bij Manchester City werd zaterdag met maar liefst 5-0 verloren. De Spaanse club ging het zaterdag een stuk beter af: in eigen huis werd Eibar verslagen met 3-0.

Onder toeziend oog van scheidsrechter Danny Makkelie en zijn Nederlandse team, pakten de bezoekers al snel brutaal de voorsprong. Een voorzet van Sergio Escudero werd door Dejan Lovren volledig verkeerd ingeschat, waarna Wissam Ben Yedder na vijf minuten eenvoudig van dichtbij binnen kon tikken: 0-1.

Het publiek op Anfield hoefde echter niet lang te treuren, want een kwartier later herstelde de thuisploeg, met Georginio Wijnaldum in de basis, de achterstand. Via een fraaie combinatie tussen Alberto Moreno en Jordan Henderson werd de bal laag en hard voor het doel gebracht, waar Roberto Firmino stond te wachten: 1-1.

Liverpool werd sterker en Sevilla deed er alles aan om het tempo uit de wedstrijd te halen. Dit lukte tot de 37ste minuut, waar Mohamed Salah van een meter of twintig uithaalde. Zijn schot werd op de rand van het strafschopgebied aangeraakt door Simon Kjaer, waardoor de bal achter de geklopte doelman belandde: 2-1. Een handsbal van Nicolás Pareja gaf Liverpool vanaf de stip even later de uitgelezen mogelijkheid om nog voor rust de derde Engelse treffer op het scorebord te zetten, maar Firmino schoot de bal hard op de paal.

De Rojiblancos hadden dus na de thee nog een helft om te scoren. Geheel tegen de verhouding in gebeurde dit ook. Waar eerder Firmino een goede poging uit het doel getikt zag worden, was het twee minuten later wel raak aan de andere kant. Luis Muriel speelde de bal naar de vrijstaande Joaquín Correa, die doelman Loris Karius twintig minuten voor tijd kansloos liet: 2-2. Na deze treffer sijpelde het tempo uit de wedstrijd, waardoor de puntendeling tussen de twee favorieten voor Champions League-overwintering een feit was. Liverpool verloor uiteindelijk zelfs nog rechtsachter Joe Gomez, die met een tweede gele kaart het veld moest verlaten.

Maribor - Spartak Moskou 1-1
Ook in Maribor waren er kansen over en weer in de eerste helft. De Russen, waar Promes in de basis startte, kwamen al binnen een minuut bijna op achterstand, maar een poging van voormalig Roda JC-middenvelder Martin Milec werd knap gered door doelman Artem Rebrov. Na ruim een half uur liet de Nederlands international zich gelden, maar zijn harde afstandsschot vloog nipt langs de rechterpaal.

Waar de beginfase van het duel voor de thuisploeg was, trokken de bezoekers het initiatief in de tweede helft naar zich toe. Aleksandr Samedov zag eerst een poging nipt over gaan, maar na een uur spelen belandde de bal wel in het Sloveense doel. Een gekeerd schot van Fernando kwam voor de voeten van de spits terecht, die de bal in het dak van het doel knalde: 0-1. Enkele minuten later leken The Pirates de gelijkmaker te produceren, maar een kopbal van Damjan Bohar werd uit de linkerhoek getikt door Rebrov.

In de slotfase zette de thuisploeg nog aan. Waar in de 83ste minuut nog een kopbal van Marko Suler knap werd gekeerd, was het twee minuten later wel raak. Bohar kreeg de bal mee van Martin Kramaric en haalde vanaf de zijkant van het strafschopgebied mooi uit richting de verre hoek: 1-1. Het duel werd overigens kort stilgelegd nadat er vuurwerk uit het Russische vak op het veld terecht kwam. De arbiter werd op een haar na gemist.