City geeft Liverpool pak slaag na rode kaart Mané

De langverwachte Premier League-kraker tussen Manchester City en Liverpool is een eenvoudige prooi geworden voor de thuisploeg. City, woensdag in de Champions League tegenstander van Feyenoord, ging er bijzonder overtuigend met de drie punten vandoor: 5-0. Dat was voor een groot deel te danken aan de slotfase van de eerste helft, die in meerdere opzichten doldwaas was.

De ontmoeting in het Etihad Stadium was er eentje tussen twee ploegen met zeven punten uit de eerste drie duels. The Citizens wonnen eerder van Bournemouth en Brighton & Hove Albion, The Reds van Crystal Palace en Arsenal, terwijl beide ploegen gelijkspeelden tegen respectievelijk Everton en Watford. In het onderlinge treffen was zaterdagmiddag al vóór rust duidelijk dat de thuisploeg de ongeslagen status zou behouden en daarmee in ieder geval voor eventjes de koppositie in Engeland overneemt.

Toch ontbrandde het duel pas echt in de 25ste minuut, na de 1-0 van Sergio Agüero. Een fraaie steekbal van Kevin De Bruyne zorgde ervoor dat de Argentijn alleen op het doel af kon, nadat hij doelman Simon Mignolet had omspeeld was het binnenschuiven van de openingsgoal voor Agüero een fluitje van een cent. Mohamed Salah tekende voor het enige gevaar namens de bezoekers, maar hij zag zijn schot worden gepakt door de Braziliaanse City-goalie Ederson. Aan de andere kant verzuimde Gabriel Jesus een fout van voormalig AZ- en Heracles Almelo-verdediger Ragnar Klavan af te straffen.

Beide ploegen leken de eerste helft af te gaan sluiten op 1-0, maar in een paar hectische minuten voor rust viel de topper volledig in het slot. Liverpool-aanvaller Sadio Mané ontsnapte in de 37ste minuut na een lange bal van Joël Matip aan buitenspel, maar in zijn poging de bal met een hooggeheven been te controleren, raakte hij de uitgekomen Ederson met zijn voet vol in het gezicht. Mané moest vertrekken met rood, terwijl het ook voor zijn slachtoffer het einde van de wedstrijd betekende. Na een minutenlange behandeling verliet Ederson per brancard het veld, zijn gezichtsblessure zag er bepaald niet goed uit.

In de acht minuten die door het oponthoud werden toegevoegd aan de eerste helft, besliste City het duel helemaal. Een eerste treffer met het hoofd van Jesus werd nog afgekeurd wegens buitenspel, niet veel later liet de kleine Braziliaan wél een geldige kopgoal aantekenen. Wederom was De Bruyne de aangever. De makers van de eerste twee doelpunten maakten van de 3-0 vlak ná de pauze vervolgens een co-productie. Agüero fungeerde - kort nadat zijn eigen treffer werd afgekeurd - als aangever, Jesus kon simpel binnenschieten.

Agüreo legt breed, Jesus schiet de 3-0 binnen.

Het toptalent werd na zijn tweede goal naar de kant gehaald door manager Pep Guardiola en krijgt dus alle tijd om bij te komen voordat City woensdag aantreedt in De Kuip. Dat Ederson in Rotterdam acte de présence gaat geven, lijkt uitgesloten. Nog tijdens de wedstrijd kwam het nieuws naar buiten dat de medische staf van City vreest voor breuken in het gezicht van de keeper, hij zal woensdag - net als tegen Liverpool - worden vervangen door Claudio Bravo.

City geloofde het daarna wel, maar maakte Feyenoord nog wel even duidelijk dat het met de breedte van de selectie wel goed zit. Vooral dankzij de voor Jesus ingevallen Leroy Sané. Op aangeven van Benjamin Mendy tikte de jonge Duitser de 4-0 binnen, in de extra tijd schilderde hij de prachtige 5-0 in de lange hoek. Door de eclatante zege staat City nu voor even bovenaan met tien punten. Manchester United - nu negen uit drie, om 18.30 uur op bezoek bij Stoke City - is de belangrijkste kandidaat om die koppositie zaterdag nog over te nemen.

Lees op VI PRO een uitgebreide tactische analyse van de confrontatie tussen Manchester City en Liverpool.