Groep E: Forse nederlaag Been, Leverkusen geplaatst

Voor Racing Genk zit het seizoen in Europees verband erop. De ploeg van trainer Mario Been ging op bezoek bij Valencia keihard onderuit en ontkomt niet meer aan de rode lantaarn in Groep E. Leverkusen versloeg Chelsea, waardoor de Engelsen alle zeilen bij moeten zetten om te overwinteren in de Champions League en Leverkusen al geplaatst is voor de knock out-fase.

Groep E: Forse nederlaag Been, Leverkusen geplaatst

Valencia – Racing Genk 7-0Onder aanvoering van de Braziliaan Jonas en de Spanjaard Roberto Soldado liep Valencia al voor de onderbreking uit naar een riante voorsprong. Jonas was de eerste die een doelpunt liet aantekenen tegen de Belgische kampioen. Hij promoveerde een perfect aangesneden voorzet van Tino met het voorhoofd tot treffer.

Drie minuten later was Soldado trefzeker. De spits kapte vakkundig verdediger Khaleem Hyland uit en schoof kinderlijk eenvoudig binnen. Jonas, die ook bij de 2-0 aangever was, nam ook bij de derde Valencia-goal de assist voor zijn rekening. Soldado voltrok het vonnis door de bal in het dak van het doel te schieten.

De schier onmogelijke opgave voor het keurkorps van Been werd vijf minuten voor het rustsignaal nog wat zwaarder. Soldado completeerde zijn glaszuivere hattrick met een intikker. Met die goal nestelde de spits zich bovendien naast Juan Sánchez als clubtopscorer van Valencia in de Champions League.

Na rust liep Valencia uit naar een monsterscore. Pablo Hernández (schuiver in de verre hoek), Aritz Adúriz (frommelgoal) en Tino (rebound) bepaalden de eindstand op 7-0. Genk ontkwam zelfs aan een hogere uitslag; de ongelukkige Hyland kopte op zijn eigen paal. Een nog grotere afgang werd Been en de zijnen bespaard.

Door de zege behoudt Valencia de kansen op plaatsing voor de knock out-fase. De Spanjaarden hebben evenals Chelsea acht punten en een puntje achterstand op koploper Leverkusen. De Duitsers gaan op 6 december op bezoek bij Genk, terwijl Valencia afreist naar Londen voor de ware kraker tegen Chelsea.

Leverkusen – Chelsea 2-1In het eerste bedrijf op Duitse bodem viel maar weinig te genieten. Routinier Michael Ballack (foto), die zijn honderdste Europese duel speelde, was tegen zijn voormalige werkgever nog het dichtst bij succes. Zijn kopbal verdween boven de kansloze Petr Cech op de lat. Chelsea kon weinig tegenover de Duitse dadendrang zetten, al was Didier Drogba nog dicht bij succes. De poging van de Ivoriaan verdween over het doel.

Na de onderbreking viel er wel snel een doelpunt te noteren. Drogba vond nu wel het net. De Ivoriaan werd in stelling gebracht door collega-spits Daniel Sturridge, bleef knap op de been en faalde niet. Die voorsprong konden de Engelsen niet vasthouden.

Door goals van Eren Derdiyok (kopbal) en Manuel Friedrich (kopbal 91ste minuut) boog Leverkusen de achterstand om in een overwinning en veroverden de Duitsers en passant een ticket voor de volgende ronde. Immers, alleen als Chelsea en Valencia in het komende duel gelijkspelen, komen de drie ploegen op negen punten uit. Omdat dan de duels met Genk worden weggestreept, behaalde Leverkusen de meeste punten in de vier duels die dan gelden om het onderling resultaat in vergelijking met Valencia en Chelsea te meten. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's