Groep E: Finland onderuit, Wernbloom uitblinker

Moldavië heeft voor de eerste verrassing gezorgd in Groep E van de EK-kwalificatie, waar ook Nederland is ingedeeld. De ploeg van bondscoach Gavril Balint versloeg Finland.

Moldavië - Finland 2-0Finland, dinsdag in Rotterdam tegenstander van Oranje, gold voorafgaand aan het uitduel met Moldavië als de favoriet, maar maakte deze rol niet waar. De bezoekers, met Petri Pasanen (ex-Ajax), Niklas Moisander (AZ), Sami Hyypiä (ex-Willem II), Jari Litmanen (ex-Ajax) en Tim Sparv (FC Groningen) in de basis gingen met 2-0 onderuit in het Stadionul Zimbru.

Vanaf het eerste fluitsignaal was Moldavië de bovenliggende partij en Finland kreeg een forse tegenvaller te verwerken toen Hyypiä in de 36ste minuut van het veld werd gestuurd na een overtreding op Viorel Frunza. Het duurde tot de 69ste minuut voordat Alexandru Suvorov de thuisploeg op voorsprong zette. Vier minuten later bepaalde Anatoli Doros de eindstand op 2-0.

Zweden - Hongarije 2-0In tegenstelling tot buurland Finland kende Zweden een goede start van de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén won in eigen huis van Hongarije dankzij uitblinker Pontus Wernbloom. De middenvelder van AZ was, net als Andreas Isaksson, Ola Toivonen (beiden PSV) en Emir Bajrami (FC Twente), in de basis begonnen en liet zich vooral na rust zien.

In de 51ste minuut kopte Wernbloom een afgemeten voorzet van invaller Sebastian Larsson binnen en 22 minuten later maakte de middenvelder uit een hoekschop van de eveneens ingevallen Kim Källström opnieuw met zijn hoofd de 2-0, waarmee hij de wedstrijd besliste. Het waren de eerste twee interlandtreffers voor Wernbloom in zijn achtste interland voor Zweden.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}