Groep E: Chelsea laat langs Shakhtar, Juventus wint

Shakhtar Donetsk kon zich op bezoek bij Chelsea al plaatsen voor de laatste zestien, maar slaagde daar niet in door in blessuretijd onderuit te gaan op Stamford Bridge. Juventus beleefde een makkelijke avond tegen het FC Nordsjælland van Joshua John.

Chelsea – Shakhtar Donetsk 3-2Chelsea kwam in de eerste helft twee keer tot scoren door een fout van Shakhtar-doelman Andriy Pyatov. In de zesde minuut opende Fernando Torres de score, omdat de Oekraïner de bal tegen de Spaanse spits aan schoot. Vijf minuten voor rust schoot Oscar (foto onder) van een meter of veertig schitterend raak, nadat de uit zijn doel gekomen Pyatov de bal in de voeten van de Braziliaanse spelmaker had gekopt.

Shakhtar deed ook in aanvallende zin van zich spreken. Willian maakte al na negen minuten 1-1 na een sterke dribbelactie van Fernandinho. Met vloeiende combinaties maakten de vier Brazilianen van Shakhtar het de Chelsea-defensie regelmatig lastig. Zo schoot Alex Teixeira maar rakelings naast op aangeven van Luiz Adriano. De tweede helft was amper begonnen, of Willian scoorde na weer een goed opgezette aanval van Shakhtar. Vervolgens schoot Razvan Rat op de paal, maar was het Chelsea dat het nadrukkelijkst op zoek ging naar de winnende treffer. Die kwam er in de vierde minuut van de blessuretijd alsnog, toen invaller Victor Moses een hoekschop van Juan Mata (op de foto met Moses) langs Pyatov kopte.

Zodoende leed Shakhtar voor het eerst dit seizoen een nederlaag (de ploeg is in de eigen competitie nog zonder puntenverlies en speelde alleen tegen Juventus gelijk) en is kwalificatie voor de volgende ronde nog lang niet zeker. Chelsea kwam door de zege immers op hetzelfde aantal punten (7) als de Oekraïners.

Juventus – FC Nordsjælland 4-0 Juventus heeft na negen opeenvolgende gelijke spelen in Europees verband met 4-0 gewonnen van FC Nordsjælland. Met Joshua John in de basis had de Deense kampioen weinig in te brengen in de Juventus Arena. Juventus liep in de eerste helft uit naar een 3-0 voorsprong. Claudio Marchisio (foto) tikte een voorzet van Maurcio Isla van dichtbij langs Jesper Hansen, waarna Arturo Vidal treuzelend verdedigen in de Deense defensie afstrafte en Sebastian Giovinco met een gekruld schot raak schoot.

Tekenend voor de onmacht van de Denen was dat ze pas na 63 minuten hun eerste schot op het Italiaanse doel losten. Juventus breidde de score daarna nog uit via Fabio Quagliarella, die op aangeven van Matri de eindstand op het scorebord zette.

Door de eerste overwinning van dit CL-seizoen houdt Juventus de kansen op de achtste finales nog in leven. Het heeft slechts één punt achterstand op Chelsea en Shakhtar. Nordsjælland is met één punt zo goed als uitgeschakeld. Voor alle standen, uitslagen en doelpuntenmakers uit de vierde speelronde van de Champions League bekijk het VI Scorebord en de competitiepagina.
Foto's: VI Images