Groep D: Servië schudt Ierland van zich af, Wales profiteert

Reacties

In Groep D van de EK-kwalificatie blijft de spanning onverminderd hoog. Servië dendert door de zege bij Ierland van dinsdagavond linea recta af op de groepswinst, en dus het rechtstreekse WK-ticket. Daarachter maken de Ieren en Wales een feestje van de strijd om plek twee.

Groep D: Servië schudt Ierland van zich af, Wales profiteert

Ierland - Servië 0-1
Tot de vorige speelronde gaven beide landen elkaar niets toe aan kop van Groep D. Maar omdat Ierland zaterdag gelijkspeelde bij Georgië en Servië drie punten pakte tegen Moldavië, was het gat plotseling twee punten in het voordeel van de Serviërs. De thuisploeg was vastberaden om dat verschil weer weg te poetsen, maar veel verder dan een afgekeurde treffer van Shane Duffy en een ziedend schot van Shane Long (over getikt door keeper Vladimir Stojkovic) kwam het voor rust niet. Aan de andere kant zag Aleksandar Mitrovic zijn inzet gekeerd worden door Darren Randolph.

Na de pauze trok Servië het duel naar zich toe. Voormalig FC Groningen-aanvaller Filip Kostic gaf de bal mee aan Aleksandar Kolarov, die via de handen van Randolph en de onderkant van de lat snoeihard raak schoot (hoofdfoto). Daarmee leek Servië op rozen te zitten, totdat Nikola Maksimovic in de 68ste minuut rood kreeg voor het onderuithalen van de doorgebroken Daryl Murphy. De aanvaller van Nottingham Forest had in de hesctische slotfase nog een strafschop moeten krijgen én kreeg nog een fraaie kans, maar de gelijkmaker kwam er niet. Daardoor heeft Servië - waar Nemanja Gudelj nog inviel - het WK binnen handbereik.

Moldavië - Wales 0-2
Wales had zichzelf vrijdag - door de eigen zege op Oostenrijk en het puntenverlies van Ierland - een nieuw en verbeterd perspectief op met name de tweede plaats bezorgd. Op bezoek bij hekkensluiter Moldavië had het echter moeite om die opwaartse lijn door te trekken. Voor de pauze kopte Hal Robson-Kanu naast en ramde Aaron Ramsey over, maar de grootste kans was een drietrapsraket. Eerst werd een schot van Gareth Bale gepakt door keeper Ilie Cebanu, die ook de inzet van Ramsey blokte, waarna Robson-Kanu zijn schot van de lijn gehaald zag worden.

De cultspits zorgde tien minuten voor tijd alsnog voor opluchting bij Wales, al was dat voor een groot deel te danken aan de nieuwe held van de natie. Invaller Ben Woodburn - de zeventienjarige aanvaller die zaterdag bij zijn debuut de winnende maakte - gaf na een heerlijke versnelling strak voor, Robson-Kanu knikte binnen. Ramsey tekende in extra tijd voor het slotakkoord. Door die zege bezet Wales nu de tweede plek, met één punt meer dan Ierland. Beide landen treffen elkaar in de laatste speelronde.

Oostenrijk - Georgië 1-1
Oostenrijk wist dat het hoe dan ook moest winnen om nog een piepkleine kans op de tweede plaats te houden, maar het begon dramatisch. Al in de achtste minuut schoof Valerian Gvilia de 0-1 in de lange hoek. Via een kopbal tegen de lat van Martin Harnik was het Alpenland even later dicht bij de gelijkmaker. Diezelfde Harnik miste kort voor rust wederom een enorme mogelijkheid, maar in de rebound schoot de voor David Alaba ingevallen Louis Schaub wél raak. Bij die 1-1 bleef het echter, waardoor Oostenrijk het WK uit het hoofd kan zetten.

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Servië81817-7
2.Wales81412-5
3. Ierland8139-6
4. Oostenrijk8910-10
5.Georgië858-12
6. Moldavië824-20

Resterend programma:
Vrijdag 6 oktober

18.00 uur: Georgië - Wales
20.45 uur: Oostenrijk - Servië
20.45 uur: Ierland - Moldavië

Maandag 9 oktober:
20.45 uur: Moldavië - Oostenrijk
20.45 uur: Servië - Georgië
20.45 uur: Wales - Ierland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.