Groep D: Sprookjesdebuut Woodburn houdt WK-droom Wales levend

Wales is nog altijd in de race om kwalificatie voor het WK. Dankzij het droomdebuut van de piepjonge Ben Woodburn werd met 1-0 gewonnen van Oostenrijk, dat het eindtoernooi in Rusland uit het hoofd kan gaan zetten.

Wales-Oostenrijk 1-0
In een werkelijk kolkend Cardiff City Stadium probeerde Wales het heft al vroeg in handen te nemen. Dat resulteerde in een schot van Aaron Ramsey (over), waarna Oostenrijk wat beter in de wedstrijd kwam. Het bleef in de eerste helft desondanks bij 0-0, vooral omdat Marko Arnautovic en Marcel Sabitzer grote kansen lieten liggen.

Ook in de tweede helft kreeg Ramsey een kans, maar zijn schot trof een Oostenrijkse verdediger. Wel hield Wales het overwicht dit keer langer vol dan voor rust. Sterspeler Gareth Bale toonde zich met een schot van afstand, waarna wederom Ramsey niet verder kwam dan een slap rollertje voorlangs.

Uiteindelijk kreeg de zinderende avond in Cardiff een passend, sprookjesachtig slot. De pas zeventienjarige Ben Woodburn mocht in de 69ste minuut invallen van bondscoach Chris Coleman en maakte daarmee zijn debuut in de nationale ploeg. Nauwelijks vijf minuten later schoot de aanvaller van Liverpool de bal, na een fraaie aanname, van buiten het strafschopgebied prachtig binnen. Met die winnende treffer bezorgde hij zijn land een flinke opsteker in de jacht op een WK-ticket, maar deelde hij Oostenrijk vrijwel zeker de doodsteek uit.

Servië - Moldavië 3-0
De ploeg van basisspeler Nemanja Gudelj kende in Belgrado een zeer prettige avond, ondanks de stromende regen. Mijat Gacinovic zorgde na twintig minuten voor de openingsgoal, Aleksandar Kolarov kon een voorzet van rechts bij de tweede paal tien minuten later vervolgens simpel binnentikken. De pechvogel van de eerste helft was Aleksandar Mitrovic: hij zag een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel en kopte tegen de paal.

Ook na de pauze was Servië, met ook voormalig FC Groningen-aanvallers Filip Kostic en Dusan Tadic én Nemanja Matic (ex-Vitesse) in de basis, heer en meester. Het verzuimde lange tijd om aan het doelsaldo te werken, totdat Mitrovic dan eindelijk zijn doelpunt kreeg: hij werkte een voorzet van Kostic binnen. Door de zege heeft Servië het rechtstreekse WK-ticket uit Groep D prima in het vizier.

Georgië - Ierland 1-1
En dat komt zeker ook door de misstap van de Ieren. Wel profiteerden ze in Tbilisi al vroeg van een flater van doelman Giorgi Makaridze. Hij tastte totaal mis bij een lange bal van achteruit, waardoor Shane Duffy simpel kon binnenkoppen. Nog voor de pauze was het echter voormalig Vitesse-uitblinker Valeri Qazaishvili die de stand op 1-1 bracht.

Na de pauze had Shane Long de voorsprong kunnen herstellen namens Ierland, terwijl ook James McClean in de slotfase een grote kans om zeep hielp. Uiteindelijk bleek de ruststand ook de eindstand, een flinke domper voor de mannen van bondscoach Martin O'Neill. Door deze resultaten hoeft Servië de bovenste plek niet meer te delen met Ierland, de twee landen treffen elkaar dinsdag in Dublin.