Groep D: Roemenië plaatst zich dankzij Oranje voor play-offs

In de poule van Nederland heeft Roemenië zich geplaatst voor de play-offs. De ploeg won zelf met 2-0 van Estland en profiteerde daarmee maximaal van de nederlaag van Turkije tegen Oranje. Hongarije grijpt, ondanks een overwinning op Andorra, overal naast.

Roemenië – Estland 2-0
Estland begon sterk in Roemenië en kreeg via Konstantin Vassiljev en Tarmo Kink ook de eerste kansen. De thuisploeg was daarna via Bogdan Stancu voor het eerst gevaarlijk, maar opende pas na een half uur de score. Getafe-spits Ciprian Marica mocht vanaf de penaltystip aanleggen na een overtreding op Stancu en faalde niet.

Tien minuten voor tijd maakte Marica met zijn tweede goal aan alle onzekerheid een einde. Door de overwinning, en de 2-0 nederlaag van Turkije tegen Nederland, mogen de Roemenen volgende maand proberen zich voor de zevende maal te plaatsen voor het WK. De laatste keer was in 1998 (Frankrijk) toen het zich bij de laatste zestien van de wereld schaarde.

Hongarije – Andorra 2-0
Hongarije wist dat het afhankelijk was van Turkije én Roemenië om nog kans te maken op de play-offs. De thuisploeg was daarnaast gebaat bij een hoge uitslag tegen Andorra. De Hongaren waren in de eerste helft weliswaar duidelijk de bovenliggende partij tegen de voetbaldwerg, maar ondanks pogingen van Ákos Elek, Vladimir Koman en Nemanje Nikolic stond het halverwege nog altijd 0-0. Een monsterscore leek er dus niet in te zitten

Kort na rust brak Hongarije via Nikolic, na een assist van Balázs Dzsudzsák, eindelijk de ban maar het wist dat het aan 1-0 lang niet genoeg zou hebben. Het geloof in een goede afloop leek er in het vervolg niet echt te zijn bij de Hongaren, die logischerwijs wel verreweg de betere ploeg bleven. Uiteindelijk zorgde Nikolic er met zijn tweede van de avond voor dat de wedstrijd beslist was. Maar omdat Roemenië op dat moment ook al met 2-0 voor stond, bleven de play-offs ver uit zicht.