Groep C: Slowakije stunt tegen Spanje, spektakel in Skopje

Op bezoek in Slowakije ging titelverdediger Spanje verrassend onderuit, terwijl Oekraïne en Macedonië met veel geluk een overwinning boekten.

Slowakije - Spanje 2-1
Onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers gaf Spanje geen goed vervolg aan de 5-1 thuiszege op Macedonië, waarmee het vorige maand de EK-kwalificatiereeks was begonnen. De regerend Europees kampioen begon dramatisch aan de wedstrijd in Zilina en doelman Iker Casillas voorkwam met een knappe redding dat Robert Mak in de elfde minuut de score opende namens de thuisploeg.

De doelman van Spanje ging zes minuten later echter gigantisch in de fout bij een vrije trap van Juraj Kucka. Na de inzet van de middenvelder dwarrelde de bal weliswaar, maar die vloog in het midden van het Spaanse doel binnen. Raúl Albiol, Cesc Fabregas en tot twee keer toe Diego Costa kregen kansen op de gelijkmaker, maar misten.

In de 82ste minuut was het wél raak. Uit een geweldige voorzet van Jordi Alba controleerde de aan buitenspel ontsnapte invaller Paco Alcácer de bal knap en rondde hij koel af. Spanje ging op jacht naar meer, maar kreeg juist een nieuwe dreun. Vijf minuten na de gelijkmaker zorgde Mirsolav Stoch (ex-FC Twente) uit een prachtige counter koppend voor 2-1.

Wit-Rusland - Oekraïne 0-2
Tijdens de eerste speelronde in Groep C ging Oekraïne op eigen veld met 0-1 onderuit tegen Slowakije en ook in de tweede wedstrijd leek de zege uit te blijven. In en tegen Wit-Rusland bleef het lange tijd 0-0. In de 66ste minuut was het thuisland dicht bij een treffer, maar na een vrije trap van Sergei Kryvets belandde de bal tegen het aluminium. Aleksandr Martynovich hielp Oekraïne, want met een eigen doelpunt opende hij de score. Serhiy Sydorchuk maakte kort voor tijd via de counter aan alle onzekerheid een einde: 0-2.

Macedonië - Luxemburg 3-2
Luxemburg leek op weg naar een stunt in Macedonië, maar de thuisploeg kwam goed weg. Aleksandar Trajkovski zette de Macedoniërs na twintig minuten op voorsprong, maar via Stefano Bensi en David Turpel stond het nog voor rust 1-2. Adis Jahovic zorgde met een benutte strafschop voor de gelijkmaker en diep in de extra speeltijd bepaalde Beshart Abdurahimi met een schitterend diagonaal schot in de kruising de eindstand op 3-2 in Skopje.

Slowakije is na twee wedstrijden koploper in Groep C met zes punten. Spanje, Oekraïne en Macedonië volgen met drie punten, terwijl Luxemburg en Wit-Rusland beide één punt vergaarden uit de eerste twee duels.