Groep B: trefzekere Balotelli neemt Azzurri op sleeptouw

Zoals verwacht heeft Italië geen fouten gemaakt tegen Malta. Mario Balotelli maakte zichzelf geliefd bij de Italianen door de volledige doelpuntenproductie voor zijn rekening te nemen. Denemarken en Bulgarije zijn dinsdagavond niet tot een overwinning gekomen.

Malta – Italië 0-2Binnen tien minuten stond Italië dankzij een benutte strafschop van de spits van AC Milan op voorsprong. Daardoor blijft Balotelli de ultieme penalty-specialist: voor club en land mocht hij twintig (!) keer aantreden vanaf de stip en miste daarbij geen enkele keer.

Dat Balotelli (foto boven) niet alleen vanaf de penaltystip trefzeker kan zijn bewees hij nog voor de pauze, door de ruststand op 2-0 te bepalen. Dat bleek na negentig minuten tevens de eindstand, waardoor de Italianen goede zaken doen.

Bulgarije kwam tegen Denemarken niet verder dan een gelijkspel, waardoor de voorsprong van de Italianen op Bulgarije momenteel drie punten bedraagt. Denemarken – Bulgarije 1-1De Bulgaren kwamen verrassend op voorsprong, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt. In de tweede helft viel het eerste doelpunt pas, door niemand minder dan voormalig PSV’er Stanislav Manolev (foto midden).

De Bulgaar, momenteel in dienst van het Londense Fulham, opende vijf minuten na de hervatting de score. Lang mochten de Bulgaren echter niet genieten van de voorsprong, aangezien de Deen Daniel Agger niet faalde bij het nemen van een strafschop: 1-1.

Bulgarije verliest door het gelijkspel de grip op koploper Italië, dat wél wist te winnen. De achterstand bedraagt drie punten, terwijl de Azzurri ook nog een wedstrijd minder hebben gespeeld. Denemarken heeft zes punten en bezet de vierde positie. De hoop op een Deens WK-ticket lijkt zodoende vervlogen.

Armenië – Tsjechië 0-3Tsjechië won eerder op de avond ook al. Die ploeg stond wel vrijwel de gehele wedstrijd met de rug tegen de muur in Yerevan. Omdat doelman Petr Cech in zijn honderdste interland echter enkele keren goed ingreep, bleef een tegengoal de ploeg van bondscoach Michal Bilek bespaard.

De Tsjechen sprongen een stuk zuiniger om met hun mogelijkheden. Matej Vydra kopte vlak na rust bij een door Tomas Rosicky opgezette counter het eerste doelpunt van zijn interlandloopbaan tegen de touwen.

Nadat Armenië ook met oud-Ajacied Aras Özbiliz – hij kwam in het veld voor een andere voormalig speler van de landskampioen, Edgar Manucharyan – geen doelpunt kon maken, gooide Vydra de wedstrijd tien minuten voor tijd in het slot. De aanvaller van Watford strafte een fout van Taron Voskanyan koelbloedig af.

Armenië zag in de slotfase nog een goal worden afgekeurd vanwege buitenspel, terwijl Tsjechië de voorsprong in de extra tijd uitbouwde tot 3-0 door een treffer van Daniel Kolar. Het resultaat is een derde plaats en twee punten achterstand op Bulgarije, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Koploper Italië heeft vijf punten voorsprong op de Tsjechen. Voor alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op onze pagina: WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.