Groep B: Portugal en Ronaldo komen met de schrik vrij

Portugal is met de schrik vrijgekomen tegen Letland (4-1) en hijgt Zwitserland in de nek. De Zwitsers wonnen in Groep B van de WK-kwalificatie met 2-0 van de Faeröer en zijn nog zonder puntenverlies. Hongarije zette Andorra met 4-0 aan de kant en staat derde.

Portugal - Letland 4-1
Portugal kwam met de schrik vrij tegen Letland. De Europees kampioen heerste, maar kon het krachtsverschil niet snel uitdrukken in doelpunten. Mogelijkheden waren er voor João Mário en Nani, maar treffers bleven lang uit.

Na 28 minuten kwam daar verandering in. Nani ging een combinatie aan met Cristiano Ronaldo, waarna de buitenspeler van Valencia het strafschopgebied van Letland in dribbelde. Daar werd hij onderuit gehaald door Gints Freimanis, met een strafschop tot gevolg. Ronaldo ging achter de bal staan en de aanvoerder faalde niet: 1-0. Voor de vedette van Real Madrid was het zijn zevende doelpunt in de laatste drie WK-kwalificatiewedstrijden.

Na een klein uur mocht Ronaldo weer een strafschop nemen, nu na een overtreding op André Gomes. Nu stond de paal nieuw succes in de weg. Even leek het een dure misser te worden, want halverwege de tweede helft kwam Letland uit het niets op gelijke hoogte via Arturs Zjuzins. Portugal leek wakker te zijn geschud en stelde in de slotfase orde op zaken. Eerst kopte William Carvalho raak, waarna Ronaldo vijf minuten voor tijd zijn tweede en Portugals derde maakte. Bruno Alves kopte in blessuretijd de 4-1 tegen de touwen.

Zwitserland - Faeröer 2-0
Zwitserland was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en schoot meer dan twintig keer op doel, maar slaagde er niet in met overtuigende cijfers af te rekenen met de Faeröer. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic kreeg al snel een prima mogelijkheid via Eren Derdiyok, maar de spits van Galatasary kopte mis. Na een klein half uur was het wél raak voor Derdiyok. Op aangeven van Valon Behrami rondde de 28-jarige aanvaller doeltreffend af: 1-0.

De Faeröer, dat eerder nog een punt pakte tegen Hongarije en won bij Letland, hield na rust knap stand. Vlak voor tijd zorgde Stephan Lichtsteiner voor de bevrijdende 2-0 en dus wonnen de Zwitsers ook hun vierde wedstrijd. Net als tegen de Faeröer waren de meeste zeges niet overtuigend. Portugal werd knap met 2-0 verslagen, maar de overwinningen tegen Hongarije (2-3) en Andorra (1-2) kwamen maar moeizaam tot stand.

Op 25 maart van het volgende jaar hervat Zwitserland de WK-kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Letland. De Faeröer gaat dan op bezoek bij Andorra.

Hongarije - Andorra 4-0
Het duurde ruim een half uur voordat Hongarije op voorsprong kwam tegen het nog puntloze Andorra. De 37-jarige Zoltán Gera brak uiteindelijk de ban. Vlak voor rust zorgde Adam Lang voor de 2-0. De Hongaren waren ook na rust de bovenliggende partij, maar liepen pas in de slotfase verder uit. Adam Gyurcso zorgde een kwartier voor tijd voor de 3-0, waarna Adam Szalai in de voorlaatste minuut de eindstand op 4-0 bepaalde.

Door de zege staat Hongarije derde in Groep B, vijf punten achter Zwitserland. Hongarije gaat 25 maart 2017 op bezoek bij Portugal.

Andorra 4-0 (1-13)

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De acht beste nummers twee spelen play-offs.