Groep B: 'finale' eindigt in Portugese droom en Zwitserse nachtmerrie

Portugal heeft zich dinsdagavond door een overwinning op Zwitserland (2-0) geplaatst voor het WK in Rusland. De Zwitsers moeten zich ondanks een imponerende kwalificatiereeks richten op de play-offs.

Voor Zwitserland dreigde er vooraf een bijzonder scenario. De formatie van Vladimir Petkovic won de eerste negen kwalificatieduels, maar een nederlaag tegen Portugal zou een tweede plaats in Groep B betekenen. Portugal verloor namelijk alleen tegen de Zwitsers en veroverde verder de volle buit. Doordat de Portugezen een beter doelsaldo konden weerleggen, was een overwinning voor hen genoeg voor de eerste plaats en het directe ticket naar Rusland.

Op jacht naar een doelpunt waren in het Estádio da Luz alle ogen gericht op Cristiano Ronaldo. De vedette van Real Madrid was tot dusver met vijftien treffers verantwoordelijk voor de helft van de Portugese productie. De rechtspoot vormde de voorhoede met AC Milan-spits André Silva.

Portugal had in de eerste helft ontzettend veel moeite om kansen te creëren. In de 32ste minuut loste de formatie van bondscoach Fernando Santos pas het eerste schot op doel, maar keeper Yann Sommer trad adequaat op bij de knal van Bernardo Silva. Toch waren het de Portugezen die vlak voor rust op voorsprong kwamen, al was daar wel wat hulp van de Zwitsers voor nodig. Onder druk van João Mário liep Johan Djourou de bal namelijk in zijn eigen doel.

João Mário viert het eigen doelpunt van Johan Djourou.

Waar de Zwitsers in de eerste helft - ondanks de achterstand - wel grip op de wedstrijd hadden, was dit na de pauze wel anders. Ronaldo loste iets eerder al een waarschuwingsschot, waarna André Silva de voorsprong verdubbelde. Na een assist van Bernardo Silva hoefde de spits de bal alleen nog maar binnen te tikken, hij faalde niet: 2-0. Zwitserland had nu twee doelpunten nodig om het directe ticket naar Rusland te veroveren.

Na de tweede treffer ebde het geloof bij de Zwitsers weg en bracht Portugal een extra controleur op het middenveld in de vorm van André Gomes. Het WK zou in de slotfase niet meer in gevaar komen voor de winnaar van het EK van 2016. Ronaldo slaagde er ook niet in om de score uit te breiden, waardoor Robert Lewandowski zich met zestien treffers kroont tot topscorer van de WK-kwalificatie.

Door de nederlaag kwam de nachtmerrie van Zwitserland uit. Ondanks negen overwinningen in tien wedstrijden, moet het land zich richten op de play-offs om een plek op het WK af te dwingen.