Groep B: de enige poule waarin bijna alles nog kan

Besiktas en Benfica hebben in een knotsgek duel met 3-3 gelijkgespeeld. De bezoekers scoorden voor rust drie keer, maar de Turken poetsten die 0-3 achterstand na rust volledig weg. Door het spektakelstuk, dat begon met een opmerkelijke supportersactie, ligt alles nog open in Groep B van de Champions League. Dat bleef immers zo na het duel tussen Napoli en Dinamo Kiev.

Besiktas - Benfica 3-3
De aanhang van Besiktas staat wereldwijd bekend om de immer fanatieke manier waarop de thuisploeg gesteund wordt. De supportersschare van de huidige nummer twee van Turkije claimt ook een wereldrecord, het hoogste aantal decibellen ooit door een aanhang gehaald. Voor woensdagavond hadden de fans iets heel anders in petto. Als statement tegen racisme werd in de eerste minuut van de wedstrijd in stilte actie gevoerd (zie filmpje). Het hele stadion deed een minuut lang aan gebarentaal, om vervolgens na die minuut te zorgen voor een orkaan van vreugde.

De springende fans dachten na vier minuten ook het eerste doelpunt te kunnen begroeten, maar dat feest ging niet door. Een goal van Vincent Aboubakar werd afgekeurd. Na tien minuten werd de Vodafone Arena in Istanbul voor de tweede keer helemaal stil. Nu had dat evenwel niets met een actie te maken, maar met het openingsdoelpunt van Gonçalo Guedes. Hij omspeelde doelman Fabri en rondde beheerst af: 0-1.

Het doelpunt van de Portugezen was het startsein voor meer. In de 24ste minuut werd het al 0-2 toen Nélson Semedo op schitterende wijze de bal, die de onderkant van de lat nog kuste, in de verre hoek krulde. De volgende teleurstelling voor de fans volgde na ruim een half uur. In vier instanties – Konstantinos Mitroglou raakte twee keer achter elkaar de lat en Eduardo Salvio de paal – sloeg de bezoekende ploeg toe. Uiteindelijk liet Ljobomir Fejsa zijn ploeggenoten zien hoe het moest: 0-3.

Het Besiktas van oud-PSV'ers Atiba Hutchinson, Marcelo en de geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup zette na rust het duel volledig op zijn kop. Eerst zorgde Cenk Tosun met een even artistieke als effectieve halve omhaal voor de 1-3. Na een benutte penalty van Ricardo Quaresma werd het nog 2-3, waardoor een spannende slotfase volgde. Eerst miste Aboubakar een enorme kopkans, maar een minuut later tikte hij van dichtbij de 3-3 binnen. De bal was door Quaresma met een heuse rabona voorgegeven. En zo eindigde het duel dat stil begon in een orkaan van geluid én een remise. Omdat Benfica de zege uit handen gaf, is die ploeg nog niet zeker van plaatsing voor de knock-outfase. Bij een overwinning was dat wel  het geval gewest.

Napoli - Dinamo Kiev 0-0
De Napolitanen zijn bezig aan een opmerkelijk Champions League-seizoen. De eerste twee duels in de poule werden gewonnen bij Kiev (1-2) en thuis tegen Benfica (4-2). Daardoor kon de ploeg zich al in de derde wedstrijd, als snelste team ooit, kwalificeren voor de knock-outfase. Drie duels later verkeert de ploeg van Maurizio Sarri nog steeds in onzekerheid.

Het ene punt in de twee duels met Besiktas (2-3 en 1-1) werd later op de avond immers opgevolgd door een teleurstellend gelijkspel tegen de hekkensluiter. Napoli, dat bij afwezigheid van de geblesseerde Arek Milik weer met Dries Mertens als valse spits aantrad, had wel het betere van het spel. Maar de kansen die er kwamen, werden om zeep geholpen. Bovendien misten de Napolitanen stootkracht. Zo leverde een stortvloed aan corners nauwelijks gevaar op.

Omdat een slotoffensief en twee kansen voor invaller Manolo Gabbiadini ook niet tot een goal leidden, staat Napoli na vijf duels op acht punten. Ook Benfica heeft acht punten, terwijl Besiktas een puntje minder heeft. Kiev is ondanks het punt van vanavond al veroordeeld tot de laatste plek. Op 6 december moet Napoli nog op bezoek in Portugal en ontvangt Kiev Besiktas.