Groep A: United verpest CSKA-droom, Basel maakt afgang Benfica compleet

Manchester United en Basel hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De Zwitsers rekenden af met het kansloze Benfica, terwijl United te sterk was voor CSKA.

Bij de aftrap van beide duels in Groep A was Manchester United al vrijwel zeker van overwintering. Een punt tegen CSKA Moskou zou voor de ploeg van manager José Mourinho al genoeg zijn voor de volgende ronde, terwijl ook een nederlaag hoogstwaarschijnlijk geen problemen op zou leveren. De Russen vochten samen met Basel om de tweede plek. De Zwitsers gingen op bezoek bij Benfica, dat nog geen punt wist te sprokkelen.

Manchester United - CSKA Moskou 2-1
De Engelsen traden, ondanks de vrij zekere plaatsing, aan met een sterke basiself. De Premier League-club pakte twaalf punten uit vijf duels, drie meer dan Basel en opponent CSKA.

Hoewel de druk bij de bezoekers lag, kwam de thuisploeg het sterkst uit de startblokken. Marcus Rashford werkte de bal al na vier minuten op de paal. Tien minuten later kreeg de jongeling van United weer een grote kans, maar oog in oog met Igor Akinfeev kreeg hij de bal niet langs de Russische sluitpost. De 31-jarige was enkele minuten later ook alert bij schoten van Luke Shaw en Romelu Lukaku.

Op slag van rust kwamen de bezoekers toch brutaal - en tegen de verhouding in - op voorsprong. Via Alan Dzagoev viel de bal van Vitinho in het doel van The Red Devils. Het publiek op Old Trafford verwachtte dat de vlag omhoog zou gaan voor buitenspel, maar Daley Blind - die achter de achterlijn lag - zorgde ervoor dat hier geen sprake van was: 0-1.

Na rust zette United aan en dit leidde twintig minuten na de theepauze tot de gelijkmaker. Paul Pogba had een fraaie voorzet in huis op Lukaku, waarna de Belg de bal uit de lucht achter Akinfeev werkte. Nog geen minuut later was CSKA definitief gezien, toen Rashford op aangeven van Juan Mata de bal fraai in de verre onderhoek volleerde: 2-1. In de slotfase had Dzagoev de gelijkmaker nog op zijn voet, maar Sergio Romero kon voorkomen dat de bezoekers toch met een punt aan de haal gingen.

Voor Manchester United gaat het vizier nu op de Premier League, waar komend weekend aartsrivaal en koploper Manchester City wacht. Mourinho zal het dan moeten doen zonder Pogba, die door zijn rode kaart tegen Arsenal (1-3) de derby moet missen.

Benfica - FC Basel 0-2
Voor Basel was de opdracht eenvoudig: winnen. Dat moest gebeuren bij Benfica, dat een extreem teleurstellend Europees seizoen beleeft. De Portugezen verloren op bezoek bij de Zwitsers in de heenwedstrijd zelfs met liefst 5-0.

Al binnen vijf minuten kon de champagne koud voor Basel, dat aantrad zonder de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel. De bal werd uit een voorzet van Michael Lang door Mohamed Elyounoussi tot doelpunt gepromoveerd. De Noor kopte de bal fraai in het doel: 0-1. De thuisploeg kroop vervolgens uit de schulp en was gevaarlijk via Jardel en Haris Seferovic, maar beide doelpogingen konden doelman Tomás Vaclíc niet verontrusten.

De 0-1 van Basel via Elyounoussi.

Ook na rust had de Portugese topclub het betere van het spel. Ondanks een aardige kans voor João Carvalho vlak na de hervatting, besliste Basel het duel niet veel later. Dimitri Oberlin kopte de bal op aangeven van Manuel Akanji van dichtbij achter de jonge Belgische doelman Mile Svilar: 0-2 na 65 minuten. De overwinning kwam voor de bezoekers vervolgens niet meer in gevaar.

Door de zege van Basel eindigt de club op de tweede plaats in Groep A met twaalf punten uit zes duels, drie minder dan groepswinnaar Manchester United. Voor CSKA rest niets meer dan de derde plaats met negen punten, waardoor de club instroomt in de Europa League. Benfica druipt puntloos en met slechts één treffer af.