Groep A: drie goals Kosovo niet genoeg tegen Engelse superaanval

Engeland heeft dinsdagavond ook zijn vierde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Kosovo bood dapper tegenstand, maar bleek uiteindelijk toch een maatje te klein. Daardoor nam Tsjechië de macht in de strijd om plek twee in Groep A weer over.

Engeland
Engeland
5 - 3
Kosovo
Kosovo

Kosovo had voorafgaand aan het bezoek aan het St. Mary's Stadium al vijftien wedstrijden op rij niet verloren en was ook niet van plan zich zomaar gewonnen te geven tegen Engeland, bleek wel uit de verhitte persconferentie van bondscoach Bernard Challandes. Desondanks leken de spelers van Engeland nog niet helemaal wakker toen ze de bal vlak na de aftrap achterin rondspeelden en zomaar inleverden. Valon Berisha was er als de kippen bij om te profiteren.

De vroege tegentreffer bracht Engeland niet van zijn stuk. Zoals eigenlijk in alle kwalificatieduels tot nu toe maakten de Engelse aanvallers met hun surplus aan klasse het verschil. Na acht minuten zette Sterling de gelijkmaker alweer op het scorebord door raak te knikken, nadat Michael Keane een corner richting hem had doorgekopt. Elf minuten later schoot Harry Kane hard en droog raak nadat Sterling simpel wegdraaide bij zijn tegenstander en Kane bediende.

Zo gemakkelijk als Engeland de achterstand wegpoetste, zo eenvoudig liep het daarna weg naar een ruimere marge. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor Jadon Sancho, die het eens vanaf de aftrap mocht proberen in plaats van Marcus Rashford. Eerst tikte Mergim Vojvoda een voorzet van de negentienjarige aanvaller van Borussia Dortmund in zijn eigen doel, vlak voor rust scoorde Sancho zelf twee keer in kort tijdsbesek. Beide keren na voorbereidend werk van Sterling.

Zo had Engeland bij rust al voor de derde keer tijdens deze EK-kwalificatiereeks vijf treffers gemaakt. Kosovo deed in de eerste minuten na de hervatting zowaar wat terug toen eerst Berisha werd vrijgelaten en vervolgens Harry Maguire in de fout ging en Vedat Muriqi een penalty benutte. Nog geen tien minuten later kreeg Engeland dé kans de Kosovaarse hoop op een comeback de kop in te drukken, maar Kane maakte zijn reputatie als penaltyspecialist niet waar.

Die zeldzame misser van elf meter van Kane zorgde ervoor dat het tot het laatste moment spannend bleef, ook omdat Sterling kort daarna van dichtbij de paal raakte. Kosovo mocht daarom blijven hopen op een miraculeuze comeback, maar die bleef uit. Al kreeg Bersant Celina vlak voor tijd nog wel een grote kans op de 5-4, maar de voormalig speler van FC Twente krulde net naast. Zo won Engeland ook zijn vierde kwalificatieduel en stevent het nu al af op het EK.

Montenegro
Montenegro
0 - 3
Tsjechië
Tsjechië

Door de nederlaag van Kosovo kon Tsjechië de tweede plek in Groep A weer overnemen. De verliezend finalist van het EK 1996 had zaterdag nog met 2-1 van Kosovo verloren, maar herstelde zich op bezoek bij Montenegro. Doelpunten in het eerste kwartier na rust van Tomas Soucek (kopbal) en Lukas Masopust (volley) uit twee hoekschoppen volstonden voor de derde Tsjechische zege in de kwalificatiereeks, die Vladimir Darida in de extra tijd nog wat dikker aanzette.